Σε μια εποχή τεχνολογικής έκρηξης, όπου οι τεχνητές πηγές παραγωγής ραδιενεργών υλικών και ακτινοβολιών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφαλείας αποτελεί ζωτική ανάγκη για τα άτομα που εκτίθενται σε αυτές. Η Ελλάδα, αν και δεν διαθέτει πυρηνικές μονάδες, διαθέτει υποδειγματικά επίπεδα πυρηνικής και ραδιολογικής ασφάλειας. Υπολείπεται, ωστόσο, στο κανονιστικό πλαίσιο και στον σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων, στο σύστημα ακτινοπροστασίας, φορέων.
Αυτό είναι το αρχικό συμπέρασμα της διεθνής αξιολόγησης του ρυθμιστικού πλαισίου ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας, στην οποία υπεβλήθη η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Για ένα διάστημα δέκα ημερών, μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων έλεγξε όλες τις πτυχές της ραδιολογικής προστασίας και πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα μας και τις συνέκρινε με τα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος - μέλος της Ε.Ε. που υποβάλλεται σε αυτή την αξιολόγηση, χωρίς να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα. Οι εμπειρογνώμονες έκριναν ως ιδιαίτερα «δυνατά» σημεία την ισχυρή δέσμευση της χώρα μας για ενεργό συμμετοχή της στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, αλλά και για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στον τομέα της ακτινοπροστασίας. Επιπλέον, αξιολόγησαν θετικά το εθνικό σύστημα παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας και ανίχνευσης της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών καθώς και την ανεξαρτησία της ΕΕΑΕ ως αρμόδιας αρχής.
Αντιθέτως, η Ελλάδα αποκόμισε συστάσεις, που εστιάζονται κυρίως στη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής που θα αποτελέσει το πλαίσιο μελλοντικών ενεργειών, αλλά και στην αναθεώρηση των εθνικών κανονισμών ακτινοπροστασίας καθώς και του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για σαφή ανάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών στους φορείς και στα πρόσωπα που υπόκεινται στο σύστημα ακτινοπροστασίας.
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
• Στην ιατρική με συμβολή στη διάγνωση και στη θεραπεία.
• Στη βιομηχανία (ραδιογραφήσεις, ακτινοβολητές για αποστείρωση υλικών, συσκευές για έλεγχο ποιοτικών παραμέτρων, διάφορα καταναλωτικά αγαθά κ.λπ.).
• Στην παραγωγή ενέργειας.
• Στη γεωργία, την έρευνα και την εκπαίδευση.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ
• Για πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, η έκθεση μπορεί να ακολουθηθεί από άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει ενίοτε στο θάνατο του ανθρώπου.
• Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, της οποίας το μέτρο είναι ανάλογο της δόσης. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι βλάβες εκείνες που προκαλούνται στο γενετικό του υλικό του κυττάρου, διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
ΠΗΓΗ : ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ www.adesmeytos.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου