Ένα από τα πιο βασικά καλλυντικά που υπάρχει στην τσάντα κάθε γυναίκας είναι το κραγιόν.
Πολλές γυναίκες δηλώνουν πως νιώθουν «γυμνές» αν δεν βάλουν χρώμα στα χείλη τους, καθώς τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και ολοκληρώνεται μια προσεγμένη εμφάνιση.
Νέες έρευνες όμως έρχονται να ταράξουν τα σημερινά δεδομένα, φέρνοντας ανησυχητικά νέα.
Πιο συγκεκριμένα πολλά από τα συστατικά που περιέχει ένα κραγιόν μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν από αλλεργίες και αρθριτικά μέχρι και χαμηλή γονιμότητα.
Μεταξύ των ουσιών που προκαλούν προβλήματα είναι τα parabens, το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το βυρρήλιο, το σελήνιο και το θάλλιο.
Την παραπάνω λίστα συμπληρώνει ακόμη ένα αμφιλεγόμενο συστατικό, το triclosan, το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αρκετά δημοφιλή και μη κραγιόν, οδοντόκρεμες, σαπούνια και αποσμητικά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τρικλοζάνη συνδέεται με καρδιακά και μυϊκά προβλήματα , παρεμποδίζοντας τα σήματα που λαμβάνει η καρδιά από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για προβλήματα στο θυρεοειδή και τη γονιμότητα να αυξάνονται.
Η εν λόγω ουσία ερευνάται από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και ήδη αρκετές εταιρείες έχουν υποσχεθεί να την αποσύρουν, μαζί με άλλες επικίνδυνες ουσίες από τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.
Και ενώ παραπάνω εστιάσαμε στο νέο αυτό επικίνδυνο συστατικό, ας μην ξεχνάμε και τα υπόλοιπα όπως parabens και βαρέα μέταλλα που μας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς.
Έρευνες αποδεικνύουν πως τα parabens ευθύνονται για τη διαταραχή του κύκλου εμμήνου ρήσεως , ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Τα βαρέα μέταλλα από την άλλη, όπως το κάδμιο ή το χρώμιο, συνδέονται με δερματίτιδες και σε μακροπρόθεσμη βάση με προβλήματα στα νεφρά.
Τι συμβαίνει όμως με τα φυσικά καλλυντικά; Είμαστε προστατευμένες;
Πολλοί είναι οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν ορυκτά ως χρωστική ουσία προκειμένου να επιστρέψουν στα φυσικά και φυτικά προϊόντα. Από τη στιγμή όμως που το ορυκτό εξορύσσεται από το έδαφος είναι πολύ πιθανό να περιέχει μόλυβδο και πιθανόν αρσενικό ή κάδμιο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με κοσμετολόγους και φαρμακευτικές εταιρείες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας , καθώς η χρήση βαρέων μετάλλων και συστατικών όπως τα parabens και το triclosan γίνεται σε αμελητέες ποσότητες.
i-live news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου