Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν νέα δόντια, χάρη σε ένα βιολογικό υλικό που αναγεννά το χαμένο δόντι από τα κύτταρα των ούλων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυποJournal of Dental Research.
Η πρωτοποριακή μέθοδος, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, δημιουργεί ελπίδες ότι σε μερικά χρόνια οι άνθρωποι θα έχουν πια τη δυνατότητα, αντί για ξένα οδοντικά εμφυτεύματα (από πορσελάνη και μέταλλο), να αποκτούν καινούρια δόντια από τα κύτταρα τους. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, ωσότου η τεχνική είναι έτοιμη για χρήση από τους οδοντίατρους.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Σαρπ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, συνδύασαν κύτταρα ούλων από ανθρώπους και ποντίκια για να δημιουργήσουν τα νέα δόντια.
Εναλλακτικά, στο πρόσφατο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, προκειμένου να δημιουργηθούν δόντια καλλιεργημένα στο εργαστήριο. Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ότι είναι μεν εφικτό, όμως η τεχνική είναι ακριβή και όχι πρακτική για κλινική χρήση.
Στη νέα μέθοδο, οι ερευνητές πήραν από ανθρώπους επιθηλιακά κύτταρα ούλων (από όπου προέκυψε η εξωτερική σκληρή αδαμαντίνη του δοντιού), τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο, ώστε να τα πολλαπλασιάσουν και, στη συνέχεια, τα ανέμιξαν με μεσεγχυματικά κύτταρα ποντικιών (από όπου προέκυψε η οδοντίνη και ο πολφός στο εσωτερικό του δοντιού).
Εμφυτεύοντας το κυτταρικό μίγμα στα πειραματόζωα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν υβριδικά δόντια (ανθρώπων/ποντικιών), τα οποία αναπτύχθηκαν φυσιολογικά (με ρίζες).
Το επόμενο βήμα θα είναι αντί για κύτταρα ποντικιών, να ληφθούν ανθρώπινα μεσεγχυματικά κύτταρα (εμβρυικός συνδετικός ιστός) και να αναγεννηθούν ανθρώπινα δόντια και όχι υβριδικά.
Όπως εξηγεί ο Δρ Σαρπ, η δυσκολία είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να καλλιεργούνται μεσεγχυματικά κύτταρα ενηλίκων ανθρώπων (και όχι μόνο εμβρύων όπως τώρα), τα οποία θα επιφέρουν τη σταδιακή αναδημιουργία του δοντιού.
Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι κάποτε να καταργηθούν τελείως τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία δεν μπορούν να αναπαράγουν μια φυσιολογική ρίζα δοντιού. Όμως, όπως εξηγεί, τα νέου τύπου οδοντικά βιο-εμφυτεύματα «για να έχουν επιτυχία, θα πρέπει να έχουν περίπου την ίδια τιμή με τα σημερινά εμφυτεύματα, συνεπώς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να τα παράγουμε εύκολα και φθηνά».
Πάντως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Άλαστερ Σλόαν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, επεσήμαναν πως αν και το νέο επίτευγμα αποτελεί σημαντική πρόοδο, «απέχουμε ακόμα από τη δημιουργία ενός ολόκληρου οργάνου, όπως το δόντι». Εκτιμά ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου