Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Για πρώτη φορά βρετανικό δημόσιο νοσοκομείο θα λειτουργήσει από ιδιωτική επιχείρηση!

Φωτογραφία Credo
Μια ιδιωτική επιχείρηση θα διαχειριστεί, για πρώτη φορά στη Βρετανία, ένα νοσοκομείο που διοικούνταν ως τώρα από το δημόσιο, όμως οι μισθωτοί του ιδρύματος αυτού θα εξακολουθούν να αμείβονται από το κράτος, ανακοίνωσε χθες η βρετανική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Μια ιδιωτική εταιρεία νοσοκομειακών ιδρυμάτων, η βρετανική Circle, "θα αναλάβει τη διαχείριση" του νοσοκομείου του Χίντσινγκμπρουκ στο Χάντινγκτον, στην ανατολική Αγγλία, από την 1η Φεβρουαρίου 2012, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

Είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία θα διαχειριστεί πλήρως ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Βρετανία.

Πρόκειται για μια "νέα επαναστατική μορφή διαχείρισης", σύμφωνα με τη NHS. Ως τώρα, ο ιδιωτικός τομέας διαχειριζόταν μόνον ορισμένες υπηρεσίες στα δημόσια βρετανικά νοσοκομεία.

"Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση. Το προσωπικό και η περιουσία (του ιδρύματος αυτού) θα παραμείνουν στους κόλπους της NHS", διαβεβαίωσε η NHS. "Χωρίς τη σύμπραξη αυτή, το μέλλον του Χίντσινγκμπρουκ θα ήταν αβέβαιο. Τώρα έχουμε μια λύση που έχει στόχο την αποπληρωμή του χρέους του νοσοκομείου που ανέρχεται σε σχεδόν 40 εκατομμύρια στερλίνες (46 εκατομμύρια ευρώ) (...) Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της NHS από το προσωπικό της NHS", διαβεβαίωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Το συμβόλαιο που συνήφθη ανάμεσα στην NHS και τη Circle υπογράφηκε για μια περίοδο δέκα ετών.

Η διαδικασία με στόχο να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα η διαχείριση αυτού του ιδρύματος των περίπου 300 κλινών είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη, Εργατική κυβέρνηση, η οποία έφυγε από την εξουσία το Μάιο του 2010. Ολοκληρώθηκε ενώ η σημερινή κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον άρχισε μια σε βάθος μεταρρύθμιση της NHS, η οποία είναι η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία υγείας στον κόσμο.

Η συζήτηση για το κατά πόσον είναι πρόσφορο να ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα η εξασφάλιση δημόσιων υπηρεσιών αναζωπυρώθηκε τον Ιούλιο, με την ανακοίνωση του σταδιακού κλεισίματος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης οίκων ευγηρίας στη Βρετανία, της Southern Cross, η οποία βρίσκεται σχεδόν σε πτώχευση και διαχειριζόταν 750 ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου