Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Ληγμένα, (μη ευαλλοίωτα τρόφιμα), σε τιμή προσφοράς, θα μπορούν σύντομα να πωλούνται παντού, σύμφωνα με νέα αγορανομική νομοθεσίαΜε τη νέα αγορανομική νομοθεσία, που επισήμως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης, και συγκεκριμένα, με το πέμπτο άρθρο του νέου κώδικα, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα η φράση "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ".


Με τη νέα διάταξη, παίρνουν παράταση ορισμένες ημερομηνίες ανάλωσης "κατά προτίμηση".

Η ρύθμιση δεν αφορά τις πραγματικές, αυστηρές τελικές ημερομηνίες ανάλωσης, τις ημερομηνίες λήξης των ευαλλοίωτων τροφίμων (γάλα, γιαούρτι), όπου στη συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία λήξης (με ένδειξη "ανάλωση μέχρι" ή με τον διεθνή όρο "use by").

Στα τρόφιμα αυτά δεν θα επιτρέπεται η παράταση στην εμπορία τους.

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους .

-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.


Αλλάζει η αγορανομική νομοθεσία μετά από 66 χρόνια
Στο τέλος της έφτασε η 66χρονη πορεία της αγορανομικής νομοθεσίας καθώς χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο.

Από τα 363 άρθρα που ήταν σε 485 σελίδες απομένουν μόλις 152 σε 89 σελίδες και έτσι τερματίζεται ένα καθεστώς που όριζε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων κατά την περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου μέχρι και σήμερα.

Το νέο πλαίσιο «Κανόνες Διακίνησης – Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» έρχεται να μειώσει το κόστος λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων και να θωρακίσει... τους καταναλωτές έναντι των επιχειρήσεων. Θα τεθεί δε, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στις κυριότερες αλλαγές που φέρνουν οι νέοι κανόνες είναι:
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχρεώνονται να αναγράφουν στις αποδείξεις λιανικής χωριστά την αξία των υπηρεσιών του και χωριστά την αξία του ΦΠΑ.
Οι επιχειρήσεις που πωλούν βιομηχανικά προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης υποχρεωτικά στις πινακίδες θα αναγράφουν την αξία τους προ και μετά επιβολής ΦΠΑ.
Για τα καυσόξυλα, προκειμένου να περιοριστούν τα κόλπα με το βάρος οι έμποροι θα πωλούν τις ποσότητες με μονάδες μέτρησης το κυβικό μέτρο και όχι τα κιλά ή τον τόνο. Για το σκοπό αυτό άλλωστε θα επιτρέπεται και η πώληση τους σε συσκευασίες, σε παλέτες κλπ.
Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος μιας υπηρεσίας εκτίμησης (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, ενεχυροδανειστήρια κλπ.) και να συναινεί στην παροχή της κύριας υπηρεσίας προτού ο κάτοχος προβεί σε αυτήν.
Καθορίζονται με σαφήνεια τα είδη και οι ανώτατες τιμές πώλησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε χώρους ή περιοχές όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός (π.χ. κυλικεία πλοίων, νοσοκομείων κλπ.).

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με ένα σύγχρονο πλαίσιο και τους παρέχεται:
Ένα δομημένο και απλό κανονιστικό περιβάλλον με σαφείς κανόνες και απλοποιημένο από περίπλοκές και αντιφατικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από το μακρινό παρελθόν.
Ένα σύνολο κανόνων χωρίς αντιφάσεις με άλλες εθνικές ρυθμίσεις και πάντοτε σε πλήρη εναρμόνιση με το πλαίσιο που υποδεικνύει η σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Παράλληλα με τους κανόνες «ΔΙΕΠΠΥ», προχωρεί η πλήρης αναμόρφωση του σχετικού νόμου πλαισίου, του «Αγορανομικού Κώδικα» του 1946, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία τόσο με το δίκαιο του ανταγωνισμού όσο και με το σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο.

Με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς τόνισε: «Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις παντού, προχωρεί στην αναμόρφωση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Βήμα προς βήμα, εξαλείφουμε το τμήμα εκείνο του θεσμικού πλαισίου που παρουσίαζε εμφανή σημάδια αναχρονισμού. Όπως η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, είναι ώρα και οι δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το δικό τους. Στρεβλές πρακτικές, αθέμιτες συμπεριφορές και νόθευση του ανταγωνισμού, θα αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η Πολιτεία δίνει το παράδειγμα. Όλοι οφείλουν να το ακολουθήσουν, για το κοινό καλό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου