Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΠΥΥ: Ενιαίο συνταγολόγιο από την 1η Νοεμβρίου




Το συνταγολόγιο του ΙΚΑ θα χρησιμοποιούν από την 1η Νοεμβρίου οι γιατροί που θα παρέχουν υπηρεσίες




πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, περιγράφει τη διαδικασία με την οποία οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμοί γιατροί θα παραλάβουν και τα χρησιμοποιούν το ενιαίο συνταγολόγιο.

Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, θα πρέπει να προμηθευτούν από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ της περιοχής που λειτουργούν τα ιατρεία τους το Ενιαίο Έντυπο Συνταγολογίου ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, το οποίο θα χρησιμοποιούν για να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Οι ιατροί θα εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές μόνο όταν δεν είναι εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών ΕΟΠΥΥ, ενώ τα ατομικά συνταγολόγια ασφαλισμένων των εν λόγω ταμείων δεν θα χρησιμοποιούνται από 1ης Νοεμβρίου 2011.

Διαδικασία


Για τη χορήγηση στους εν λόγω ιατρούς συνταγολογίων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:
Οι ιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ προσερχόμενοι στην Μονάδα Υγείας ΙΚΑ - ΕΤΑΜ της περιοχής όπου λειτουργεί το ιατρείο τους θα έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ΤΣΑΥ καθώς και απλή φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού στην οποία (φωτοτυπία) θα αναγράφουν τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.
Στη Μονάδα Υγείας οι ιατροί θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι διαθέτουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ. Η εκ νέου χορήγηση συνταγολογίων απαιτεί μόνο την προσκόμιση του προηγούμενου (χρησιμοποιημένου) συνταγολογίου προκειμένου να γίνει η αποχρέωση και η νέα χρέωση.
Οι Διαχειριστές αποθεμάτων ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί με το Γενικό Έγγραφο της Φαρμακευτικής Διεύθυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Γ55/836/21-3-2011 και σε περίπτωση που δεν βρίσκουν κάποιον ιατρό στο μητρώο:
Θα συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά του (αριθμό ΤΣΑΥ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Υπεύθυνη Δήλωση) και μία φορά την εβδομάδα θα τα αποστέλλουν υπηρεσιακά στην Ομάδα Συλλογής Στοιχείων του ΟΠΣ-ΙΚΑ (Πατησίων 12, Αθήνα, τηλέφωνα: 210-3891001 & 210-3891004) προκειμένου να καταχωρηθούν στο μητρώο. Η Ομάδα Συλλογής Στοιχείων θα καταχωρεί τα στοιχεία στο σύστημα αφού τα διασταυρώσει με εκείνα που αποστέλλει το υπεύθυνο ταμείο.

Χρέωση

Ο διαχειριστής αποθεμάτων, αιτείται μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και παραλαμβάνει τα συνταγολόγια. Ο ιατρός αιτείται προφορικά το πλήθος των συνταγολογίων, που ορίζεται έως 2 συνταγολόγια κάθε φορά.
Στην κατάσταση για τη χρέωση-αποχρέωση συνταγολογίων θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ιατρού, ο κωδικός ΤΣΑΥ, η Μονάδα Υγείας της περιοχής που λειτουργεί το ιατρείο του συμβεβλημένου ιατρού, το πλήθος συνταγολογίων που αιτείται, η υπογραφή ιατρού και η ημερομηνία παράδοσης και θα επικολλάται ο αυτοκόλλητος γραμμωτός κώδικας (barcode). Οι υπεύθυνοι διαχειριστές θα πρέπει να αναπαράγουν το υπόδειγμα που χρησιμοποιείται στη διαδικασία χρέωσης των συνταγολογίων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Με το τέλος της συναλλαγής ή το συντομότερο δυνατό με τη βοήθεια scanner μειώνει το απόθεμά του και χρεώνει τον ιατρό στο σύστημα μέσω ΟΠΣ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Αρχειοθετεί και φυλάσσει σε κλασέρ τις καταστάσεις χρέωσης συνταγολογίων με τις υπογραφές των ιατρών


πηγή : iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tο σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου. Αναλυτικά »



Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μία κατηγορία λαχανικών με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχουν. Αν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες έχει καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.


Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.

Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι να τρώει πολύ σπανάκι για να γίνει δυνατός, αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε από επιστημονικά δεδομένα είναι ότι το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών συστατικών στο σπανάκι, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετώνται πλέον εκτενώς και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στο περιοδικό 'Int J Cancer', βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται και στο σπανάκι, μπορεί να μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε μεταξύ των άλλων, ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα λουτεολίνης, η οποία βρίσκεται σε αρκετά λαχανικά, μεταξύ των των οποίων και στο σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 34%.

Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τη δράση του σπανακιού έχουν καταγραφεί και από άλλη μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε μεταξύ των άλλων ότι η πρόσληψη σπανακιού σχετίζεται αρνητικά (δηλαδή προστατεύει) με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο. Η βιταμίνη Κ είναι είναι μία βιταμίνη με σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεϊνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Ελλείψει οστεοκαλσίνης, η διαδικασία μεταλλοποίσης των οστών (εναπόθηση μετάλλων) διαταράσσεται. Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, αν και τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο σίδηρος που βρίσκεται σε λαχανικά και όσπρια δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό με αυτόν του κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος στο σπανάκι είναι μη-αιμικός, όπως ονομάζεται, δηλαδή σε μία μορφή που δεν είναι καλά απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου του σπανακιού είναι μικρή.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριά, ντομάτα κ.α.) σε ένα γεύμα που περιέχει σπανάκι διπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές με τεκμηριωμένη προστατευτική δράση κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πιθανόν και του καταράκτη, η οποία βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το σπανάκι. Ωστόσο, η λουτεΐνη που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα, όπως στον κρόκο του αυγού, φαίνεται ότι έχει πολλές φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, σε σχέση με το σπανάκι. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεϊνης από το σπανάκι, μπορείτε να το συνοδέψετε με ελαιόλαδο, καθώς τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση της λουτεϊνης, όπως και των υπόλοιπων καροτενοειδών.

Πηγές: www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα!



News_big_constipation


Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πρόβλημα χρόνιο για πολλούς ανθρώπους, αλλά και παροδικό όπως στις εγκύους, σε άτομα που έχουν … ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος ή λόγω της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ανεξάρτητα όμως από το αίτιο, το πρόβλημα αυτό είναι αποδεδειγμένα αρκετά ενοχλητικό και επηρεάζει την καθημερινή μας διάθεση και ενέργεια. Ας δούμε μερικούς εύκολους, φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

• Αυξήστε τις φυτικές σας ίνες
Είναι απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας. Καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες (όπως μήλα, καρότα, φράουλες, εσπεριδοειδή, όσπρια, βρώμη), οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως αδιάλυτες φυτικές ίνες (όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, σιτάρι, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα).

Καταναλώστε αρκετά υγρά
Μεταφέρουν τις άχρηστες ουσίες και κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Παράλληλα ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας το να κάνει περισταλτικές κινήσεις, ενεργοποιώντας έτσι την κένωση.

• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην το παραλείπετε λοιπόν από το διαιτολόγιό σας, ακόμα και αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος. Προσθέστε τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας και θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερη εντερική λειτουργία.

Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών

Μπορείτε να προσλάβετε συνδυασμό προβιοτικών συστατικών με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, επιλέγοντας συμπληρώματα προβιοτικών που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας.

http://www.orthomoriakidiatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τρεις επιστήμονες μοιράζεται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2011 κέρδισαν ο Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ, ο Λουξεμβούργιος Ζιλ Χόφμαν και ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται για τις εργασίες τους πάνω στα ανοσοποιητικά συστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

«Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του", σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα", διευκρινίζει η επιτροπή.


Οι Καθηγητές Beutler και Hoffman ανακάλυψαν πώς ενεργοποιείται η άμυνα πρώτης γραμμής του οργανισμού.
Ο Καθηγητής Steinman ανακάλυψε το δενδριτικό κύτταρο που βοηθά στη καταπολέμηση της λοίμωξης.
Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη, το έμφυτο και το προσαρμοστικό.
Το έμφυτο είναι η άμεση αντίδραση και σταματά τη λοίμωξη καταστρέφοντας ξένους μικροοργανισμούς και προκαλώντας φλεγμονή.
Το 1996 ο Καθηγητής Hoffmann ανακάλυψε ότι ένα γονίδιο, το ‘Toll’ ήταν αναγκαίο για την έναρξη του ανοσοποιητικού σε μύγες. Χωρίς το γονίδιο οι μύγες δεν μπορούσαν να ‘αισθανθούν’ και να πολεμήσουν τη λοίμωξη.
Ισοδύναμο γονίδιο, ο υποδοχέας που μοιάζει με το Toll, ανακαλύφτηκε το 1998 από τον Καθηγητή Beutler, σε έρευνα σε ποντίκια.
Από τότε έχουν ανακαλυφθεί στους ανθρώπους περισσότεροι από 12 τέτοιοι υποδοχείς.
Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ενεργοποιηθεί αλλά ‘καθαρίζει’ τη λοίμωξη και μπορεί να παράσχει μακρά προστασία.
Ο καθηγητής Steinman ανακάλυψε το 1973 το δενδριτικό κύτταρο. Έδειξε ότι μπορεί να δράσει σαν γέφυρα μεταξύ των 2 ανοσοποιητικών συστημάτων αποφασίζοντας αν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το προσαρμοστικό σύστημα.
Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, δήλωσε ότι οι Bruce Beutler, Jules Hoffmann και Ralph Steinman, έφεραν επανάσταση στον τρόπο κατανόησης του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακαλύπτοντας σημαντικές αρχές για την ενεργοποίησή του. Πρόσθεσε ότι άνοιξαν νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Η Annika Scheynius, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι είναι σίγουροι πως οι ανακαλύψεις θα οδηγήσουν σε βελτίωση στην υγεία, κυρίως όσον αφορά νέα εμβόλια.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ψωμί από Βουλγαρία στη Βόρεια Ελλάδα





Μέχρι και ο… «άρτος ημών ο επιούσιος» κατέληξε εισαγόμενο προϊόν, στην προσπάθεια κάποιων συνανθρώπων μας να μειώσουν τα έξοδα των καταναλωτικών αγαθών. Για του λόγου το αληθές, ψωμί από τη Βουλγαρία, το οποίο μεταφέρεται από τη γειτονική χώρα με φορτηγάκια πωλείται από σπίτι σε σπίτι, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. Τα παραπάνω αφορούν σε καταγγελίες, που δέχτηκε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών, που πραγματοποιείται στην Λάρισα, προχώρησε σε ανακοινώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν το Σάββατο 1η και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, τα είδη αρτοποιίας πωλούνται στις γειτονιές μαζί με απορρυπαντικά και είδη κομμωτηρίου, σε πολύ χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα, το μισό κιλό ψωμί πωλείται προς 50 λεπτά. Η κατάσταση αυτή πλήττει ανεπανόρθωτα το εισόδημα των αρτοποιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μούσιο, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται το 2010, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα περιμένουν κι άλλη μείωση μέσα στο τρέχον έτος.Το φαινόμενο της πώλησης ψωμιού εκ Βουλγαρίας, άρχισε πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεδομένου και της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών και πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Κεβρεκίδης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το φαινόμενο αυτό συντελείται εδώ και δυόμισι χρόνια. Ο ίδιος υποστήριξε πως η τοπική Συντεχνία απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.




πηγή : adesmeytos.gr
Διαβάστε περισσότερα...