Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σε τρεις επιστήμονες μοιράζεται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2011 κέρδισαν ο Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ, ο Λουξεμβούργιος Ζιλ Χόφμαν και ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται για τις εργασίες τους πάνω στα ανοσοποιητικά συστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

«Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του", σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα", διευκρινίζει η επιτροπή.


Οι Καθηγητές Beutler και Hoffman ανακάλυψαν πώς ενεργοποιείται η άμυνα πρώτης γραμμής του οργανισμού.
Ο Καθηγητής Steinman ανακάλυψε το δενδριτικό κύτταρο που βοηθά στη καταπολέμηση της λοίμωξης.
Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη, το έμφυτο και το προσαρμοστικό.
Το έμφυτο είναι η άμεση αντίδραση και σταματά τη λοίμωξη καταστρέφοντας ξένους μικροοργανισμούς και προκαλώντας φλεγμονή.
Το 1996 ο Καθηγητής Hoffmann ανακάλυψε ότι ένα γονίδιο, το ‘Toll’ ήταν αναγκαίο για την έναρξη του ανοσοποιητικού σε μύγες. Χωρίς το γονίδιο οι μύγες δεν μπορούσαν να ‘αισθανθούν’ και να πολεμήσουν τη λοίμωξη.
Ισοδύναμο γονίδιο, ο υποδοχέας που μοιάζει με το Toll, ανακαλύφτηκε το 1998 από τον Καθηγητή Beutler, σε έρευνα σε ποντίκια.
Από τότε έχουν ανακαλυφθεί στους ανθρώπους περισσότεροι από 12 τέτοιοι υποδοχείς.
Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ενεργοποιηθεί αλλά ‘καθαρίζει’ τη λοίμωξη και μπορεί να παράσχει μακρά προστασία.
Ο καθηγητής Steinman ανακάλυψε το 1973 το δενδριτικό κύτταρο. Έδειξε ότι μπορεί να δράσει σαν γέφυρα μεταξύ των 2 ανοσοποιητικών συστημάτων αποφασίζοντας αν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το προσαρμοστικό σύστημα.
Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, δήλωσε ότι οι Bruce Beutler, Jules Hoffmann και Ralph Steinman, έφεραν επανάσταση στον τρόπο κατανόησης του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακαλύπτοντας σημαντικές αρχές για την ενεργοποίησή του. Πρόσθεσε ότι άνοιξαν νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Η Annika Scheynius, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι είναι σίγουροι πως οι ανακαλύψεις θα οδηγήσουν σε βελτίωση στην υγεία, κυρίως όσον αφορά νέα εμβόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου