Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ρώσικο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα






Tης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τιτόφ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησης ο Ρώσος υφυπουργός αναφέρθηκε στην αμοιβαία επιθυμία της Ρωσίας και της Ελλάδας για εμβάθυνση και διεύρυνση των ελληνορωσικών σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον Ρώσων ιδιωτών για επενδύσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κύπρο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών και Λευκωσίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε η επικείμενη πραγματοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας, η οποία θα συγκληθεί στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και η συμμετοχή στις ευκαιρίες που ανοίγονται στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, εξετάστηκε η προετοιμασία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Ειδικού Απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για θέματα ασφαλείας, κ. Ρογκόζεν μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά και η πρόοδος της προετοιμασίας του έτους “Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα” το 2014, ενώ επισημάνθηκε το κοινό ενδιαφέρον για πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα απεικονίζουν τους πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ακόμη επιβεβαιώθηκε η κοινή στάση των δύο χωρών και η προσήλωσή τους για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη καθώς και του αγωγού South Stream.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν για περιφερειακά θέματα, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ εκφράστηκε, από την ελληνική πλευρά, η εκτίμηση για την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας σχετικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαμπρινίδης θα μεταβεί, στα μέσα Δεκεμβρίου, στη Ρωσία προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).



www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου