Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μεταλλικά Άλατα






Τα μεταλλικά άλατα είναι φυσικές, μονοοργανικές ξεχωριστές ουσίες που έχουν μια συγκεκριμένη χημική σύνθεση και χαρακτηριστική κρυσταλλώδη δομή, χρώμα και σκληρότητα. Όπως και οι βιταμίνες είναι ουσιώδη για την υγεία και ανάπτυξη και εκτελούν δυο λειτουργίες στο σώμα: τα μεταλλικά άλατα συντελούν στην κατασκευή (οστά και μαλακούς ιστούς) και ρυθμίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, την εσωτερική πίεση των υγρών του σώματος, νευρικά αντανακλαστικά και την μετάδοση του οξυγόνου. Το σώμα απαιτεί κάποια μεταλλικά άλατα σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, αυτές οι μεγαλοποσότητες είναι ασβέστιο, φώσφορος, χλωριούχο νάτριο, ποτάσιο, μαγνήσιο και θείο.
Άλλα καλούνται ιχνοστοιχεία επειδή χρησιμοποιούνται μόνο σε ελάχιστες ποσότητες: σίδηρος, μαγγάνιο, χαλκός, ιώδιο, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, φθόριο και σελήνιο. Επιπλέον, άλλα μεταλλικά άλατα είναι καταστρεπτικά: μόλυβδος, μερκούριο και κάδμιο.


Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι το μεταλλικό άλας που υπερισχύει στο σώμα, στην πραγματικότητα τα οστά και τα δόντια από κοινού περιέχουν ασβέστιο. Ρυθμίζει ορισμένες διαδικασίες του σώματος – κανονική λειτουργία των νεύρων, μυϊκό τόνο και πηκτικότητα του αίματος. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και τα προϊόντα του γάλακτος, τα πράσινα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα ξερά φασόλια και μπιζέλια.


Φώσφορος
Ο φώσφορος συνυπάρχει με το ασβέστιο στα κόκαλα και στα δόντια, αλλά, επίσης, υπάρχει και στους περισσότερους ιστούς του σώματος. Ο φώσφορος υπάρχει σε τόσες πολλές τροφές, ώστε μια ανεπάρκειά του είναι σπάνια, τον βρίσκουμε περισσότερο στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, και σε τροφές ολικής αλέσεως.


Χλωριούχο Νάτριο
Το νάτριο και το χλώριο συνθέτουν το χλωριούχο νάτριο του οποίου όμως το κάθε στοιχείο λειτουργεί ξεχωριστά. Το νάτριο διατηρεί την φυσική ισορροπία νερού μέσα και έξω από τα κύτταρα και βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος και στα υγρά έξω από τα κύτταρα. Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γάλα, μπέικον, ζαμπόν, ψωμί, και κράκερς. Το χλώριο, συστατικό του υδροχλωρικού οξέος το οποίο είναι βασικό για το πεπτικό σύστημα συγκεντρώνεται στα υγρά του στομάχου. Οι άνθρωποι που ιδρώνουν πρέπει να προσθέτουν αλάτι στις τροφές τους, αλλά γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ αλάτι εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και του αλατιού που υπάρχει για συμπλήρωμα στο τραπέζι. Υπερβολικό αλάτι αυξάνει την κατακράτηση νερού από το σώμα (οίδημα) και συνδέεται με αυξημένη πίεση αίματος, ασθένεια νεφρού, κίρρωση του ήπατος και καρδιακή συμφόρηση.


Κάλιο
Το κάλιο βρίσκεται κυρίως στο υγρό των κυττάρων, ρυθμίζει την ισορροπία και τον όγκο των υγρών του σώματος σε συνδυασμό με το νάτριο. Οι περισσότερες, τροφές τόσο φυτικές όσο και ζωικές είναι πλούσιες σε κάλιο, έτσι η ανεπάρκεια του είναι κάτι το σπάνιο μολονότι εμφανίζεται σε συνδυασμό με παρατεταμένη διάρροια, χρήση διουρητικών (φαρμάκων που αποβάλλουν νερό από το σώμα( ή μια δίαιτα χωρίς πρωτεΐνες.


Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο περιέχεται κυρίως στα οστά μολονότι βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος. Είναι ζωτικής σημασίας για τα ένζυμα που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Οι ανεπάρκειες του μαγνησίου, συνήθως, συμβαίνουν στους μετεγχειρητικούς ασθενείς, αλκοολικούς και άλλους που δεν έχουν καλά ισορροπημένα διαιτολόγια. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι μπανάνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φουντούκια, τα φιστίκια, το φιστικοβούτυρο και τα περισσότερα σκούρα λαχανικά.


Θείον
Το θείον βρίσκεται σε όλους τους ιστούς, είναι μέρος ορισμένων σημαντικών αμινοξέων και των βιταμινών θειαμίνης και βιοτίνης. Ακόμη, δεν έχει γίνει κατανοητό πως λειτουργεί στο σώμα. Τα περισσότερα ιχνοστοιχεία στηρίζονται σε οργανικές συνθέσεις για μεταφορά, αποθήκευση και λειτουργία.


Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι φανερός παντού στο σώμα, κυρίως στο αίμα, συκώτι, σπλήνα και μυελό των οστών. Είναι απαραίτητο στοιχείο των συνθέσεων που είναι αναγκαίες για την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και την ρύθμιση της χρήσης του εκεί. Οι ακόλουθες τροφές παρέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες σιδήρου: συκώτι, προϊόντα κρέατος, κρόκοι αυγών, ψάρια, πράσινα λαχανικά, μπιζέλια, φασόλια, ξερά φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές που γίνονται από δημητριακά πλούσια σε σίδηρο.


Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο είναι ουσιώδες για την κανονική κατασκευή των τενόντων και των οστών και είναι μέρος μερικών ενζύμων. Τροφές πλούσιες σε αυτό το μεταλλικό άλας είναι ο καφές, το τσάι, τα φουντούκια, μπιζέλια και φασόλια. Ανεπάρκεια του μαγγανίου σε ανθρώπους είναι άγνωστη.


Χαλκός
Ο χαλκός, ένα στοιχείο που σχετίζεται με την αποθήκευση και ελευθέρωση του σιδήρου για τον σχηματισμό της αιμογλοβίνης (που μεταφέρει οξυγόνο) για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι πιο σημαντικός στους πρώτους μήνες της ζωής. Αν η λήψη του από μια έγκυο γυναίκα είναι επαρκής, το μωρό της θα γεννηθεί με αρκετό χαλκό. Βρίσκεται συχνότερα στις επεξεργασμένες τροφές, καθώς επίσης στα οργανικά κρέατα, θαλασσινά, φουντούκια και ξερά φασόλια ή μπιζέλια.


Ιώδιο
Το ιώδιο είναι αναγκαίο μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Μια έλλειψη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του θυρεοειδούς. Πριν την εισαγωγή του ιωδιούχου αλατιού στης ΗΠΑ το 1924 η βρογχοκήλη εξαιτίας ανεπάρκειας του ιωδίου ήταν συνηθισμένη. Τροφές που προέρχονται από την θάλασσα περιέχουν ιώδιο.


Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ουσιώδες στοιχείο των ενζύμων που μεταφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα στα ερυθροκύτταρα από τους ιστούς στους πνεύμονες για την εκπνοή. Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου εκδηλώνεται με απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή καθυστέρηση (επούλωσης) θεραπείας των τραυμάτων. Σε συσχετισμό με τις πρωτεΐνες ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, πουλερικά, τυρί, ξερά φασόλια, φουντούκια, κακάο, ψάρια, κρόκο αυγού και γάλα. Μολονότι διατίθεται και στα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απίθανο να απορροφηθεί εξαιτίας της παρουσίας άλλων υγρών.


Κοβάλτιο
Το κοβάλτιο δεν είναι αναγκαίο στο σώμα από μόνο του και αποτελεί μέρος της βιταμίνης β12 που την συναντούμε στο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Χρώμιο
Το χρώμιο ενεργεί με την ινσουλίνη στη χρήση της γλυκόζης. Μια έλλειψη του προκαλεί μια κατάσταση σαν του διαβητικού. Βρίσκεται στην ξερά μαγιά του ζύθου, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο συκώτι.


Σελήνιο
Το σελήνιο επενεργεί σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε. Δεν γνωρίζουμε πολλά για το σελήνιο εκτός του ότι είναι σημαντικό για το σώμα και ότι το βρίσκουμε σε ζώα και φυτά όπου είναι προσιτό στη γη.


Φθόριο
Το φθόριο είναι σημαντικό για τον σχηματισμό των δοντιών και την αντοχή στην τερηδόνα, ειδικά στα παιδιά και βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά των μεγαλυτέρων. Βρίσκεται σε μικρές και ποικίλες ποσότητες στο νερό, χώμα, λαχανικά και κρέας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου