Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δίκοπο μαχαίρι τα αντισυλληπτικά

Αντίθετα με την ως τώρα κρατούσα εντύπωση, τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς κρίνονται διπλά ύποπτα για την πρόκληση θρομβώσεων. Μελέτη που διεξήχθη σε εκατομμύρια γυναίκες στη Δανία διαπίστωσε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων κατά 50%, περισσότερο σε σχέση με αυτά της παλαιότερης γενιάς.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, με τη σωστή χρήση και ιατρική παρακολούθηση, τα αντισυλληπτικά παραμένουν ασφαλή, ενώ παράλληλα ενδέχεται να συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων καρκίνων στις γυναίκες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που βγήκε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η λήψη τους για μια δεκαετία φαίνεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Κίνδυνος θρομβώσεων
Είναι γνωστό ότι όλα τα αντισυλληπτικά συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή και να αποβεί μοιραίο, αν ο θρόμβος κατευθυνθεί προς τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες.

Θέλοντας να διερευνήσουν εκτεταμένα αυτή τη διασύνδεση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξέτασαν το ιστορικό λήψης αντισυλληπτικών καθώς και το ιστορικό θρομβώσεων εκατομμυρίων γυναικών, ηλικίας 15 ως 49 ετών, για την περίοδο από το 2001 ως το 2009.

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους στη διαδικτυαική επιθεώρηση BMJ.com του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, από τις γυναίκες που εξετάστηκαν, 4.245 εμφάνισαν φλεβική θρόμβωση σε αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, ο κίνδυνος θρόμβωσης ήταν τριπλάσια αυξημένος στις γυναίκες που έπαιρναν παλαιού τύπου αντισυλληπτικά σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν καθόλου. Σε όσες όμως έπαιρναν τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς, ο κίνδυνος εξαπλασιαζόταν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα νέου τύπου αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά 50% σε σχέση με τα παλαιότερα.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών
Παράλληλα, άλλη μελέτη με επικεφαλής τον Έλληνα ειδικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Κωνσταντίνο Τσιλίδη, σε 327.000 γυναίκες, ανακάλυψε ότι όσες έπαιρναν αντισυλληπτικά εμφάνιζαν κατά μέσο όρο μείωση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών κατά 15%. Η μείωση του κινδύνου φάνηκε μάλιστα να συνδέεται με τη διάρκεια λήψης του χαπιού.

Συγκεκριμένα στις γυναίκες που λάμβαναν το χάπι μόνο για ένα χρόνο, ο κίνδυνος έδειχνε να μειώνεται μόλις κατά 2,5%, σε όσες το έπαιρναν για 5 χρόνια ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 13%, ενώ σε όσες συνέχιζαν τη λήψη για μια δεκαετία η μείωση έφθανε στο 45%.

Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου είναι η μητρότητα. Όπως τονίζεται στη μελέτη, η «ασπίδα» ενισχύεται με την απόκτηση κάθε παιδιού: οι μητέρες που είχαν ένα παιδί διαπιστώθηκε ότι εμφανίζουν μείωση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών κατά 29% ενώ σε εκείνες που είχαν τέσσερα η μείωση του κινδύνου έφθανε στο 38%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση του κινδύνου ενδέχεται να οφείλεται σε αλλαγές που επιφέρουν στις ορμόνες τόσο η λήψη αντισυλληπτικών όσο και οι τοκετοί.

ΠΗΓΗ: tovima.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου