Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η πολιτική και στα γήπεδα!





Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, – «μη έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί / να κατρακυλήσει πιο βαθιά στου κακού τη σκάλα» – κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Πολιτικοποίησε έντονα το πιο – κατά τεκμήριο – απολιτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: τους φιλάθλους!
Εκείνους, δηλαδή, τους πολίτες που, να καιγόταν ακόμη και το σπίτι τους, θα πήγαιναν στο γήπεδο να παρακολουθήσουν το ματς της ομάδας τους και να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν με χειρονομίες, κραυγές και ύβρεις τους αντιπάλους ή και τους ίδιους τους δικούς τους – αν, κατά τη γνώμη τους, έκαναν λάθη!
Αυτή η παρήγορη αναβάθμιση του οπαδού σε πολίτη, αυτό το Σαββατοκύριακο έκανε την εμφάνισή της σε τρία γήπεδα συγχρόνως: στο ΟΑΚΑ, στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στο ΟΑΚΑ, στο ματς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Εργοτέλη, απλώθηκε ένα τεράστιο πανό με πράσινα γράμματα, το οποίο έγραφε: «Πολιτικοί λαμόγια, Βουλή των βολεμένων, θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων».
Στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης, στον αγώνα ανάμεσα σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό, προφανώς οπαδοί του Πανιωνίου άπλωσαν πανό με το σύνθημα: «Κάτω η χούντα του ΜΠΑΤΣΟΚ». Και τέλος,
Στο γήπεδο του Ηρακλείου Κρήτης (οι οπαδοί του ΟΦΗ;), άπλωσαν πανό το οποίο σημείωνε: «Η Θύρα 4», και έγραφε: «Δεν σε θέλει ο Λαός, πάρ την Τρόικα και μπρος...».
Κάποιοι διαιτητές, φυσικά, επειδή οι κανονισμοί της FIFA απαγορεύουν στα γήπεδα πανό με πολιτικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, – έστω και με καθυστέρηση – ζήτησαν να μαζευτούν, οι φίλαθλοι, όμως, αντέδρασαν δυναμικά με αποδοκιμασίες, σφυρίγματα και φωνές και χειροκροτήματα (υπέρ του πανό) και, τελικά, οι αγώνες συνεχίστηκαν.
Σύμφωνα με τους ίδιους κανονισμούς, για τις παρατυπίες που συμβαίνουν στα γήπεδα και που δεν έχουν σχέση με τη δημόσια τάξη, αρμόδιες είναι οι ποδοσφαιρικές αρχές και όχι, βεβαίως, η Αστυνομία.
Παρά ταύτα – και με άνωθεν εντολή, κατά τα φαινόμενα, – η Αστυνομία, μόλις άρχισε να εξέρχεται ο κόσμος από το ΟΑΚΑ, και κόντρα στις έντονες αποδοκιμασίες των φιλάθλων, στήθηκε στις εξόδους και έκανε έλεγχο στους εξερχόμενους, ερευνώντας ακόμη και τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους, μήπως βρουν το επίμαχο πανό..
Προφανώς, νομίζουν κάποιοι ανεγκέφαλοι και καλοβολεμένοι, που αγνοούν την κρίση και τις συνέπειές της, ότι αν συλλάβουν τους διαμαρτυρόμενους και τους αγανακτισμένους και αν βρουν τα πανό, θα λύσουν και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού.
Αλλωστε, δεν πάει μια εβδομάδα – πάνω – κάτω, – που ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρότρυνε τους δημοσιογράφους να φορούν κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα, προκειμένου να τους αναγνωρίζει η Αστυνομία και να μην τους κακοποιεί, – αναγνωρίζοντας, έτσι, τις εντολές που δίνει στα αστυνομικά όργανα να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις...
Ματαιοπονούν, όμως.
Ας θυμηθούν τι έλεγε ο ιδρυτής του κόμματός τους, ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάθε φορά που έβρισκε εμπόδια στην κούρσα του για την εξουσία:
– «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...»!





www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου