Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

«Πνιγμένες» στα δάνεια οι επιχειρήσεις media 211 εκατ. ευρώ χρωστάει ο ΔΟΛ και 204 εκατ. ο Πήγασος

AlterStarAlphaMegaΣΚΑΪANT1

Τα χρέη πέφτουν βροχή. Μπορεί την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός να φωτογράφισε επιλεκτικά την οικονομική κατάσταση του Alter λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που χρωστάει 500 εκατ. ευρώ (από τα οποία μόνο τα 220 εκατ. είναι ο τραπεζικός δανεισμός) να δίνουν δάνεια οι τράπεζες και να μη χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις», η κατάσταση όμως είναι τραγική και σε άλλα Μέσα.

Ο κλοιός των τραπεζικών δανείων και των λοιπών υποχρεώσεων, όπως γνωρίζουν όλοι, δεν αφορά μόνο το Alter, αλλά τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες και ομίλους ΜΜΕ. Και μπορεί τα ποσά συγκρινόμενα με του Alter να είναι μικρότερα, όμως το ερώτημα είναι αν μπορούν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ με βάση την κεφαλαιακή τους επάρκεια να αντιμετωπίσουν τον δανεισμό τους. Το «Π» παρουσιάζει σήμερα τις οφειλές των μεγάλων συγκροτημάτων media, όπως προκύπτουν από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει.

Με βάση τα οικονομικά δεδομένα του α' εξαμήνου του 2011, στην κορυφή βρίσκεται ο Όμιλος ΔΟΛ, με συνολικές υποχρεώσεις ύψους 211 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο δανεισμός ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ. Υψηλότερος είναι ο δανεισμός του Ομίλου Πήγασου, στα 154 εκατ. ευρώ, με σύνολο υποχρεώσεων 204 εκατ. ευρώ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου Mega ανέρχονται σε 105 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του φτάνουν τα 173 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του Ομίλου Τεγόπουλου φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ είναι σε τράπεζες, ενώ ο Όμιλος της «Καθημερινής» έχει τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ και συνολικές ύψους 77 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εταιρειών, με βάση τα στοιχεία του α' εξαμήνου του 2011, το σύνολο των υποχρεώσεων του Mega ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι τραπεζικές υποχρεώσεις είναι 105 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο ΔΟΛ με συνολικές υποχρεώσεις ύψους 124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 59 εκατ. ευρώ αφορούν δανεισμό. Οι υποχρεώσεις είναι όμως κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τον Όμιλο του ΔΟΛ. Χαμηλότερες υποχρεώσεις έχει και ο Πήγασος, με 69 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό δανεισμό και 75 εκατ. ευρώ στο σύνολο.

Και η Χ.Κ. Τεγόπουλος έχει συνολικές υποχρεώσεις 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ σε δανεισμό. Τέλος, η «Καθημερινή» έχει συνολικές υποχρεώσεις 67 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 47 εκατ. ευρώ είναι σε τράπεζες.

Στην τηλεόραση η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς για τη χρήση του 2010 δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία ο ΑΝΤ1, το Alter και ο ΣΚΑΪ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του Mega το 2010 ανήλθαν σε 193 εκατ. ευρώ, του Star σε 199 εκατ. ευρώ και του Alpha σε 108 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου