Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσική επανάσταση στην καρδιά

Xeirourgeio-2-NAIΡώσοι γιατροί έχουν κάνει επανάσταση στην παγκόσμια καρδιοχειρουργική. Χιλιάδες άτομα με καρδιακή νόσο θα είναι πλέον σε θέση να ζουν κανονικά. Οι ειδικοί του Επιστημονικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Χειρουργικής Μπάκουλεφ για πρώτη φορά κατασκεύασαν και εμφύτευσαν τεχνητή καρδιακή βαλβίδα χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Μία ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με εξαιρετικά βαριά καρδιακή νόσο. Απ’ αυτήν την ασθένεια στον κόσμο πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Τους θανατώνει η καρδιακή ανεπάρκεια είτε η καρδιακή προσβολή, που είναι συχνά συνέπειες της καρδιακής νόσου. Για τη σωτηρία της άρρωστης αποφασίστηκε να της εμφυτευτεί νέο εμφύτευμα.

Καθοδηγούσε την τρίωρη εγχείρηση ο Λέο Μποκέρια, διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Χειρουργικής Μπάκουλεφ, που είναι ένας από τους καλύτερους καρδιοχειρουργούς της Ρωσίας:

- Η άρρωστη ήταν 63 χρονών. Αρχικά ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Τώρα είναι σε καλή κατάσταση. Έχουμε βγάλει ήδη τον σωλήνα και τώρα αναπνεύει αυτοτελώς. Είχε μεταφερθεί από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο θεραπευτικό τμήμα. Οι προοπτικές της είναι καλές μια και τώρα δεν υπάρχει καμιά αντίσταση της βαλβίδας. Η άρρωστη μπορεί να μην περιορίζεται σε τίποτα.

Η καρδιακή βαλβίδα με πλήρη ροή είναι η ρωσική τεχνογνωσία. Επιτρέπει στο αίμα να ρέει ελεύθερα προς την αορτή. Περιέχει λιγότερους κινδύνους απόρριψης από τους προκατόχους της. Εκτός απ’ όλα τα άλλα, είναι μεγαλύτερης διαρκείας ζωής. Οι βιολογικές βαλβίδες προηγούμενης γενιάς, που κατασκευάζονταν από ιστούς ζώων, έπρεπε να αντικαθίστανται κάθε επτά χρόνια. Το νέο δε ρωσικό εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό και θα διαρκέσει 10 και πάνω χρόνια.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι, ίσως, το ότι είναι η ασφαλέστερη τεχνητή βαλβίδα σήμερα. Είναι κατάλληλη ακόμα και για μικρά παιδιά. Ακριβώς για τα παιδιά προοριζόταν αρχικά. Οι προηγούμενες τεχνητές βαλδίδες συνοδεύονταν συχνά από επιπλοκές. Για παράδειγμα, διαταρασσόταν η διαδικασία της πήξης του αίματος, αναπτυσσόταν η θρόμβωση, κάτι που απειλεί ήδη την ίδια τη ζωή. Η ρωσική καινοτομία σημαίνει επανάσταση στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, - θεωρεί ο Γιούρι Γκορμπάτιχ, επικεφαλής του Κέντρου Παιδικής Καρδιοχειρουργικής του Ινστιτούτο Παθολογίας της Κυκλοφορίας του Αίματος του Νοβοσιμπίρσκ:

- Η ιδέα είναι πολύ καλή. Τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της τριγλώχινας με πλήρη ροή βαλβίδας, κατά την κυκλοφορία του αίματος πλησιάζουν τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής βαλβίδας καρδιάς. Δεν ξέρω κανένα ξένο ανάλογο της τριγλώχινας βαλβίδας. Στην αγορά δεν υπάρχουν. Είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά καλύτερα απ’ ό,τι τα αποτελέσματα των βαλβίδων, που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Τώρα, οι άνθρωποι με καρδιακή νόσο έχουν αποκτήσει την ελπίδα για σωτηρία. Κάθε χρόνο μόνο στη Ρωσία έχουν ανάγκη από τέτοια εγχείρηση δεκάδες χιλιάδες καρδιοπαθείς. Ανάμεσά τους είναι και πολλά παιδιά, που υποφέρουν από καρδιακή νόσο πιο βαριά από τους ενήλικους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου