Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Γυναικείο προφυλακτικό που... διαλύεται

Αποτελείται από μικρο-ίνες και προσφέρει επίσης προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Ένα γυναικείο προφυλακτικό που προστατεύει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το οποίο… διαλύεται εντός του σώματος, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.




Με βάση μικρο-ίνες

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το προηγμένο αυτό προφυλακτικό το οποίο είναι φτιαγμένο από μικρο-ίνες «θωρακίζει» τις γυναίκες από τα… παρατράγουδα του σεξ χωρίς προφύλαξη εκλύοντας χημικά εντός του οργανισμού τους.Oι μικρο-ίνες των αμερικανών ειδικών οι οποίες παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «PLoS One» δημιουργούνται μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται ηλεκτροκλώση (electrospinning). Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά χρήση ενός ηλεκτρικού πεδίου για την εκτόξευση ενός φορτισμένου υγρού – όπως το ηλεκτρικά φορτισμένο διάλυμα εκτοξεύεται στον αέρα δημιουργούνται λεπτές ίνες σε νανοκλίμακα.

Οι ειδικοί μπορούν να διαχειριστούν κατάλληλα τις ίνες αυτές ώστε να ελέγξουν την ισχύ, τη διαλυτότητα, ακόμη και τη γεωμετρία του εκάστοτε υλικού. Χάρη στην «προσαρμοστικότητά» τους οι νέες νανο-ίνες μπορούν να αποδειχθούν καλύτερες στη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες όπως τα τζελ, οι ταμπλέτες ή τα χάπια. Με δεδομένο ότι στην όλη διαδικασία δεν εμπλέκεται η θερμότητα η μέθοδος φαίνεται επίσης να είναι κατάλληλη και για τη χορήγηση ευαίσθητων στη θερμότητα μορίων. Συγχρόνως οι νανο-ίνες μπορούν να ενσωματώνουν και μεγάλα μόρια, όπως οι πρωτεΐνες ή τα αντισώματα, που είναι δύσκολο να χορηγηθούν με άλλες μεθόδους.

Η διαδικασία

Με βάση αυτό το σκεπτικό η ερευνητική ομάδα αρχικώς διέλυσε πολυμερή που έχουν λάβει την έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) καθώς και αντιρετροϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον του ιού HIV του AIDS με τρόπο τέτοιον ώστε να δημιουργηθεί ένα διάλυμα που μπορούσε να μπει σε σύριγγα. Καθώς η σύριγγα εκτόξευε το περιεχόμενό της και αυτό συναντούσε το ηλεκτρικό πεδίο δημιουργούνταν λεπτές ίνες. Οι ίνες αυτές κολλούσαν σε μια επιφάνεια και στο τέλος προέκυπτε ένα ελαστικό ύφασμα, ικανό να μπλοκάρει τα σπερματοζωάρια ή να εκλύσει αντισυλληπτικές ουσίες και αντι-ιικά φάρμακα. «Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την ελεγχόμενη έκλυση διαφορετικών ουσιών. Καταφέραμε να συντονίσουμε τις ίνες ώστε να διαθέτουν διαφορετικές ιδιότητες έκλυσης ουσιών» εξήγησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επίκουρη καθηγήτρια Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Κιμ Γουντρόου.

Ένα από τα «έξυπνα υφάσματα» που δημιούργησαν οι ερευνητές διαλύεται μέσα σε λίγα λεπτά, γεγονός που μπορεί να προσφέρει άμεση και διακριτική προστασία ενάντια σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ένα άλλο «ύφασμα» διαλύεται μέσα σε μερικές ημέρες επιτρέποντας την ελεγχόμενη και σταδιακή χορήγηση ουσιών – όπως συμβαίνει σήμερα με το αντισυλληπτικό χάπι – και παρέχοντας έτσι αντισύλληψη αλλά και προστασία από τον ιό HIV.

Προστασία από διαφορετικά νοσήματα

Τα νέα «υφάσματα» θα μπορούν να ενσωματώνουν πολλές και διαφορετικές μικρο-ίνες ώστε να προφυλάσσουν από διαφορετικές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους ή και από διαφορετικά, ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του ιού HIV. «Mix and match» ίνες θα μπορούν να σχεδιαστούν και να χρησιμοποιηθούν για την έκλυση φαρμάκων σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα παρέχοντας ολοκληρωμένη προστασία.

Τα υφάσματα από… ηλεκτρο-ίνες θα μπορούν να εισάγονται απευθείας στο σώμα ή να χρησιμοποιούνται ως επικάλυψη σε συσκευές αντισύλληψης όπως οι κολπικοί δακτύλιοι.

Πρώτη χρήση της ηλεκτροκλώσης για κολπική χορήγηση φαρμάκων

Παρότι η ηλεκτροκλώση υπάρχει εδώ και δεκαετίες, μόνο πρόσφατα αυτοματοποιήθηκε ώστε να μπορεί να είναι πρακτική για εφαρμογές στη μηχανική ιστών. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη στην οποία γίνεται χρήση της μεθόδου για κολπική χορήγηση φαρμάκων.

Η ερευνητική ομάδα στοχεύει με τα νέα γυναικεία προφυλακτικά της να δώσει λύση σε περιοχές όπως η Αφρική η οποία πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τον HIV. Εκτιμά ωστόσο ότι η μέθοδος θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και στις ανεπτυγμένες χώρες προσφέροντας διπλό όφελος: αντισύλληψη και πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έλαβε τον περασμένο μήνα χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ιδρυμα Bill & Melinda Gates προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη της πρωτοποριακής της τεχνολογίας. Με το νέο κονδύλι αναμένεται τώρα να δοκιμάσει διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων – αρχικώς επί ένα έτος οι δοκιμές θα αφορούν δύο αντιρετροϊκά φάρμακα ενάντια στον HIV σε συνδυασμό με ένα ορμονικό αντισυλληπτικό.

Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου