Έλληνες επιστήμονες του ΙΤΕ έφταξαν Φωτοκαταλυτικό προϊόν
Φωτοκαταλυτικό προϊόν νανοτεχνολογίας που βοηθάει τους ρύπους να διασπαστούν και από επικίνδυνη ουσία να σχηματιστούν άλλες, ακίνδυνες κατόρθωσε να δημιουργήσει η ερευνητική ομάδα του διευθυντή της ομάδας υλικών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ του ΙΤΕ Γιώργου Κυριακίδη.
Μάλιστα, η ομάδα έχει έναν φιλόδοξο στόχο που αφορά στη βιομηχανική αξιοποίηση της πατέντας, για να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο βαφές, που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα μέσα στα κτίρια!
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν με επιτυχία τη σύνθεση καινοτόμων φωτο-καταλυτικών προϊόντων νανο-τεχνολογίας που ενεργοποιούνται με τη χρήση ορατής ακτινοβολίας (εσωτερικού φωτισμού), αποδομώντας ρύπους όπως NOx, VOCs, κ.α, ενώ ανέπτυξε ολοκληρωμένο σύστημα αποστείρωσης και καθαρισμού του αέρα εσωτερικών χώρων που συνεργάζεται με οποιοδήποτε εμπορικό σύστημα κλιματισμού.
Η συνδυαστική εφαρμογή όσο και η μεμονωμένη χρήση των παραπάνω τεχνολογιών αποτελεί μία ολοκληρωμένη, οικονομική λύση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Το υλικό, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου, έχει ελεγχθεί στην Κρήτη (ΙΤΕ) και στην Αθήνα (εΚεΦε Δημόκριτος) και τα τεστ πιστοποιήθηκαν με ανεξάρτητα αποτελέσματα από το ευρωπαϊκό κέντρο JRC (Joint Research Centre) στην Ίσπρα της Ιταλίας.
Για την καινοτομία έχει επιδοθεί Ελληνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (Νο 1007062), ενώ παράλληλα έχει υποβληθεί αίτηση Διεθνούς Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, European Patent Organization (No: PCT/EP2010/070872).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου