Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

15 μέρες και 1.101 ευρώ για να ιδρυθεί μια εταιρεία!

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΥΓΙΑΝΝΟΥ

Μπορεί η κυβέρνηση να ζητά επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία εμποδίζουν την προσέλκυση επιχειρήσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά τον χρόνο και το κόστος που απαιτούνται για τη σύσταση μιας εταιρείας, αφού παρέμειναν στις 15 ημέρες και τα 1.101 ευρώ. Τη ίδια στιγμή, στη γειτονική Βουλγαρία απαιτούνται από τρεις έως επτά ημέρες, και μόνο 56 ευρώ! 
Τα στοιχεία για το 2010 που παραθέτει ο Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας της Ε.Ε., Αντ. Ταγιάνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, είναι αποκαλυπτικά. Η Ελλάδα δυστυχώς εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά στον χρόνο που απαιτείται και το κόστος που συνεπάγεται η ίδρυση μιας εταιρείας, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ισπανία που σημείωσε θεαματική πρόοδο (από 28-29 ημέρες και 617 ευρώ το 2009, έφτασε τις 17,5 ημέρες και τα 115 ευρώ το 2010). Τα κράτη με το χαμηλότερο κόστος στην Ε.Ε. είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (33 ευρώ), η Ιρλανδία (50 ευρώ), η Βουλγαρία (56 ευρώ) και η Γαλλία (84 ευρώ). Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. χρειάζονταν το 2010 για την ίδρυση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης 7 ημέρες και 399 ευρώ, σε σύγκριση με το 2009 που ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 8 ημέρες και το κόστος ανερχόταν στα 417 ευρώ. 
Σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι, επαλήθευση των στοιχείων για την Ελλάδα θα γίνει πάλι το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2012, ώστε να διαπιστωθεί η υπάρξη ή όχι βελτίωσης με βάση την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε όλη τη χώρα από τον Απρίλιο του 2011. Στόχος της Κομισιόν είναι κατ’ ανώτατο όριο 3 ημέρες και 100 ευρώ για τη σύσταση μιας εταιρείας. 
Στο πρόβλημα πάντως που δημιουργεί η γραφειοκρατία, έρχεται να προστεθεί και εκείνο της υψηλής φορολογίας, συγκριτικά με τα γειτονικά μας κράτη, που εγείρουν σοβαρούς φραγμούς στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις έναντι των γειτονικών της χωρών. Ειδικότερα, παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχει προβεί την περίοδο 2000-2011 στον εν λόγω φόρο (από 40% σε 23%), παραμένει από τους υψηλότερους στα γειτονικά κράτη, αφού τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Κύπρο η φορολογία των επιχειρήσεων είναι στο 10%.



Πηγή : adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου