Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Μετατροπή bits - kb - mb - gb - tb


Χρησιμότητα - σκοπός : Υπάρχουν διάφορα συστήματα αρίθμησης που έχουν το καθένα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Τα μειονεκτήματα πηγάζουν κυρίως από τον τρόπο απεικόνισης μεγάλων αριθμών και τα λάθη που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των πράξεων . Το δυαδικό σύστημα αρίθμησης έχει βάση το 2 και διαθέτει 2 ψηφία, το 0 και το 1.

Επεξηγήσεις : Συμπληρώστε τα κελιά ανάλογα (διαγώνια) . Παράδειγμα εάν γνώριζετε πχ τα Mega Byte θα γράψετε στην τρίτη στήλη τον αριθμό των mb και αυτόματα θα υπολογιστούν = μετατροπή τα bytes - kilo bytes - giga bytes και tera bytes . Τα δεκαδικά .. η υποδιαστολή με , και όχι με .
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
BITS - BYTES
KB (KILO BYTE)
MB (MEGA BYTE)
GB (GIGA BYTE)
TB (TERA BYTE)
Bits - Bytes
- Κάθε "0" ή "1" ονομάζεται bit. Η λέξη bit είναι σύντμηση των λέξεων binary digit (δυαδικό ψηφίο). Ο χαρακτηρισμός "δυαδικό" προέρχεται από το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Το bit αποτελεί την ελάχιστη μονάδα μέτρησης. Μια ομάδα αποτελούμενη από οκτώ bits ονομάζεται byte (ή ψηφιομάδα). Η μικρότερη ποσότητα πληροφορίας που μπορούμε να δούμε εμείς στον υπολογιστή καταλαμβάνει ένα byte μνήμης. Αφού κάθε bit μπορεί να πάρει 2 διαφορετικές τιμές (0 ή 1), κάθε byte που αποτελείται από 8 bits μπορεί πάρει 28=256 διαφορετικές τιμές. Η ποσότητα πληροφορίας του ενός byte είναι πολύ μικρή και συνεπώς χρησιμοποιούμε κάποια πολλαπλάσια της ποσότητας αυτής. Οι μονάδες που χρησιμοποιούνται είναι: 
1 KB (Kilo Byte) είναι 210=1024 bytes
1 MB (Mega Byte) είναι 220=1024 KB
1 GB (Giga Byte) είναι 230=1024 MB
1 TB (Tera Byte) είναι 240=1024 GB

  πηγή : asxetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου