Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Βιοαέριο από….τυρόγαλο



Στην πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ευρώπη, η οποία παράγει βιοαέριο από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων,κατατάσσεται η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος».
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι πρωτοπόρα στην επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο και πετυχαίνει την αποτελεσματική επεξεργασία όλων των λυμάτων που προκύπτουν από τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου, όπως τα απόνερα πλύσης, το τυρόγαλο αλλά και τα επιστρεφόμενα προϊόντα, όπως γάλατα που έχουν λήξει, γιαούρτια κ.ά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το συνολικό οργανικό φορτίο των αποβλήτων που πλέον η «Όλυμπος» μετατρέπει σε ΑΠΕ, αντιστοιχεί σε αυτό μιας πόλης 260.000 κατοίκων. Η καινοτόμα επένδυση βρήκε εφαρμογή στο εργοστάσιο της μητρικής εταιρία στα Τρίκαλα και το ύψος της ανήλθε στα 10 εκ. ευρώ.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η αναερόβια χώνευση αποτελεί μια από τις παλαιότερες μεθόδους βιολογικής επεξεργασίας. Η ιστορία της χρονολογείται από το 1630 όταν επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι από την αποσύνθεση οργανικής ύλης αναπτύσσονται καύσιμα αέρια.
Η διαδικασία σχηματισμού βιοαερίου λοιπόν, είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού βημάτων στα οποία η αρχική ύλη- τα απόβλητα- διασπώνται συνεχώς σε μικρότερες μονάδες αποσυνθέτοντας διαδοχικά το οργανικό φορτίο. Για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας η «Όλυμπος» έχει θέσει σε λειτουργία έναν αναερόβιο αντιδραστήρα υψηλής φόρτισης για την επεξεργασία των διαυγασμένων λυμάτων και τρεις ακόμη αναερόβιους αντιδραστήρες χαμηλής φόρτισης για την επεξεργασία λιπών/στερεών.
Έτσι από τη χώνευση της βιομάζας, παράγεται βιοαέριο, μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας φιλική προς τοπεριβάλλον που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου. Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της παραγόμενης λυματολάσπης, στη νέα μονάδα ξήρανσης και καύσης η οποία δίνει ως υπόλειμμα εξουδετερωμένη ανόργανη τέφρα και κατ' επέκταση, μηδενικά οργανικά απόβλητα στο περιβάλλον.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στην αναερόβια επεξεργασία, βακτήρια μετατρέπουν το οργανικό φορτίο σε βιοαέριο σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνουν το ρυπαντικό φορτίο των αποβλήτων και παράλληλα παράγουν «πράσινη ενέργεια». Το σύστημα διαχείρισης που έχει εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις των Τρικάλων, έχει δυναμικότητα παραγωγής βιοαερίου της τάξης των 4MW, ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου σε θερμική ενέργεια. Μειωμένη κατά 70% είναι και η ηλεκτρική κατανλωση- έναντι συμβατικών τεχνολογιών- καθώς η αναερόβια επεξεργασία των μικροοργανισμών δεν απαιτεί την παροχή οξυγόνου στο σύστημα.
Με αυτό τον τρόπο, το ενεργειακό αποτύπωμα του εργοστασίου μειώνεται κατά 20 τόνους ημερησίως καθώς και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά 60%. Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρίας, το έργο παραγωγής πράσινης ενέργειας αποδεικνύει έμπρακτα την εταιρική ευθύνη της «Όλυμπος» απέναντι στο περιβάλλον και στην κοινωνία.


Εφ. Ελευθερία (Χαρίκλεια Βλαχάκη) 

Aπό http://thessalianews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου