Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Καρύταινα:To χωριό του "πεντοχίλιαρου"




Βρείτε ένα παλιό πεντοχίλιαρο, από εκείνα με τον Κολοκοτρώνη, και γυρίστε το ανάποδα. Ναι, αυτό σας θυμίζει το όνομα του εν πολλοίς άγνωστου αρκαδικού χωριού. Στην πίσω όψη του μπλε χαρτονομίσματος απεικονιζόταν ο λόφος με το φράγκικο κάστρο στην κορυφή του και το πέτρινο γεφυράκι του Αλφειού στα πόδια του. Παρά την τιμητική του θέση στη λαϊκή εικονογράφηση, το αρκαδικό χωριό κατάφερε μυστηριωδώς να διατηρήσει ακέραιη την αυθεντικότητά του, απαρνούμενο το hype των γειτόνων του που επένδυσαν σε πέτρινους ξενώνες με Jacuzzi και spa, και να φυλάξει το μυστικό της ομορφιάς του για λίγους και εκλεκτούς.

Την Καρύταινα θα τη γνωρίσεις μάλλον τυχαία.

.Θα σε ξαφνιάσει ξεπροβάλλοντας πίσω από μια στροφή του δρόμου από τη Μεγαλόπολη προς τα παράλια της Ηλείας. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, με το κάστρο του 13ου αιώνα να στέκει ακοίμητος φρουρός στην κορυφή του βράχου πίσω της και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με το πράσινο του φόντου της, σχεδόν θα σε αναγκάσει να κάνεις μία στάση, όπου και αν κατευθυνόσουν αρχικά, όσο και αν βιάζεσαι. Μετά από τη στάση αυτή –προειδοποιούμε– διαρκώς θα επιστρέφεις. Για πολλούς λόγους.
Για να περπατήσεις ξανά τα λιθόκτιστα δρομάκια της, να φωτογραφίσεις τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια –τα περισσότερα εξ αυτών κτισμένα τον 19ο αιώνα–, να πιεις κρυστάλλινο νερό από τις πέτρινες κρήνες της, να επισκεφθείς τις βυζαντινές εκκλησίες της: την Ζωοδόχο Πηγή του 16ου αιώνα, με το τριώροφο καμπαναριό της που στολίζει την κεντρική πλατεία, και το πέτρινο εκκλησάκι του Άι-Νικόλα με τα κεραμίδια στον τρούλο, που χρονολογείται από το 1831.
Για να ακολουθήσεις το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού, περνά μέσα από τη μαύρη, περίτεχνη καγκελόπορτα και συνεχίζει σε λιθόστρωτα σκαλοπάτια μέχρι να καταλήξει στο ιστορικό Κάστρο της Καρύταινας, όπου είχε εγκατασταθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Για να σκαρφαλώσεις στα τείχη του και να θαυμάσεις από εκεί ψηλά τη θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης και τις καταπράσινες πλαγιές που την περιστοιχίζουν.
Για να κατέβεις πάλι από το κάστρο στο χωριό, να πιάσεις θέση στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας και να αφουγκραστείς την ησυχία πίνοντας αχνιστό ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη. Ή να μαζέψεις την παρέα από τις βόλτες στα καλντερίμια και να κατευθυνθείτε προς τη Βρένθη –που δανείζεται το αρχαίο όνομα του χωριού– για ζεστές σοκολάτες και επιτραπέζια.
Για να κατηφορίσεις, την επόμενη μέρα, ή όποτε χορτάσεις τις βόλτες στα δρομάκια της, προς τον Αλφειό και να διασχίσεις το πανέμορφο, πεντάτοξο γεφύρι του με το ‘ενσωματωμένο’ εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το γεφυράκι, μήκους πενήντα μέτρων, είναι κρυμμένο κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Για να το προσεγγίσεις, θα ακολουθήσεις το χωμάτινο μονοπάτι που υποδεικνύει η ταμπέλα της γέφυρας.
Για να συνεχίσεις, μετά, το sightseeing οδηγώντας προς το Ιερό του Διός, στο Λύκαιο Όρος, όπου θα θαυμάσεις την αρχαιότερη πύλη του κόσμου, τη φημισμένη Λυκόσουρα, και την Αρχαία Γόρτυνα, για να επισκεφθείς τα Λουτρά του Ασκληπιού. Η θέση τους δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού δίπλα τους περνά κελαριστό το ιερό ποτάμι όπου σύμφωνα με τη μυθολογία οι Νύμφες έλουζαν τον Δία, ο Λούσιος.
Για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις του στο rafting, αναμετρώμενος με τον ιερό ποταμό–όχι, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται–σε μια κατάβαση που ξεκινά από το γεφύρι της Καρύταινας και περνά μέσα από πέτρινα γεφύρια και μοναδικά φυσικά τοπία μέχρι να καταλήξει στο γεφύρι του Κούκου, στον Αλφειό.

Για να επιστρέψεις, μετά το rafting, στη βάση της Trekking Αρκαδίας, στο πανέμορφο χωριό Βλαχορράπτη, και επί τη ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγη ώρα για μια απογευματινή βόλτα στην πλακόστρωτη πλατεία της και στα δρομάκια της που ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά –ειρήσθω εν παρόδω, βρισκόμαστε στο χωριό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Για να καθίσεις στο ξύλινο παγκάκι του κεντρικού δρόμου θαυμάζοντας την υπέροχη θέα στο γύρω καταπράσινο τοπίο και… χάνοντας την αίσθηση του χρόνου.
Για να απολαύσεις, τέλος, οδηγώντας μία από τις ομορφότερες διαδρομές της ορεινής Πελοποννήσου: αυτήν που ξεκινά από την Καρύταινα και διασχίζει, εν μέσω καταπράσινων τοπίων, τα σύνορα Αρκαδίας και Ηλείας για να καταλήξει στη γραφικήΑνδρίτσαινα. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, θα κάνεις μια στάση εδώ για φαγητό στο Πεύκο, και θα συνεχίσεις για 14 ακόμη χιλιόμετρα, μέχρι το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Για να ανακαλύψεις στην πορεία ακόμη περισσότερες διαδρομές, ακόμη περισσότερες κρυφές γωνιές, κι ακόμη περισσότερη ομορφιά. Που θα σε κάνουν πάλι να θέλεις να επιστρέψεις. Για άλλους τόσους λόγους.

Πού θα μείνετε

Στα προσεγμένα και πλήρως εξοπλισμένα –με LCD τηλεόραση, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση και ανατομικά στρώματα– Πέτρινα της Καρύταινας (τηλ.: 6937215205) λίγο έξω από το κέντρο του χωριού, σε τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο με τζάκι.
Στον Ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650) στο κέντρο του χωριού, με δυνατό χαρτί την πανοραμική του θέα στο καταπράσινο τοπίο, σε τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ.
Στα λιτά αλλά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρύταινα Rooms (τηλ.: 27910 31203) τα παράθυρα των οποίων απολαμβάνουν υπέροχη θέα στο Κάστρο και το φαράγγι του Λούσιου. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Πού θα φάτε
Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στην ταβέρνα Το Κάστρο, μέσα στο χωριό, ή περί τα δύο χιλιόμετρα έξω από αυτό, στο Σταυροδρόμι, όπου έχει την τιμητική της και η σχάρα.


Πηγή: iatrosnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου