Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι Κούρδοι προχωρούν σε «Κουρδική Δημοκρατική Αυτονομία»


 Οι Κούρδοι ζητούν αυτόνομη πολιτική έκφραση

«Το κουρδικό  έθνος απορρίπτει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση με βάση την ακυρωτική πολιτική  και την ισοπέδωση που επικρατεί  και επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, δημιουργώντας τη δική του σοσιαλδημοκρατία  με βάση την  αυτονομία».

Υπογραμμίζεται ακόμη  ότι υπάρχει η δύναμη και η θέληση να είναι ένα αυτόνομο έθνος, όπως δηλώνεται από τον οργανισμό που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του εκτός νόμου κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας  (DTP).


Στη Διακήρυξη σημειώνεται, επίσης, η πρόθεση του Κογκρέσου να μεταφερθεί η πολιτική δραστηριότητα των Κούρδων πολιτικών μέσα σε ένα Κουρδικό Κοινοβούλιο και να μην εκλέγονται, οι Κούρδοι πολιτικοί,  στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο μποϊκοτάρει το κοινοβουλευτικό τους έργο.
 Για αυτήν τη Διακήρυξη, όπως σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Εισαγγελία του Ντιγιαμπακίρ, έχει αρχίσει σχετική έρευνα.

Η απόφαση της αυτονομίας των Κούρδων έρχεται μετά από τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κόμματος των Κούρδων της « Ειρήνης και της Δημοκρατίας» και της απόφασης του Κόμματος Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης να τερματιστεί  η  αποχή των Κούρδων βουλευτών από το Κοινοβούλιο.

Το μποϊκοτάζ των 36  Κούρδων βουλευτών, ξεκίνησε με την  απόφαση του Δικαστηρίου για την απαγόρευση των εκλεγμένων, οι οποίοι βρίσκονταν υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές,  να καταλάβουν τον αριθμό των εδρών που κέρδισαν στο Κοινοβούλιο.

Οι «ριζοσπάστες», Κούρδοι βουλευτές της τουρκικής Βουλής, όπως δήλωσαν στις 23 Ιουνίου 2011 σε συνάντηση που είχαν στο Ντιγιαμπακίρ, εάν δεν έρθουν σε συμφωνία με τις αρχές ώστε να τερματιστεί η αποχή τους, θα προχωρήσουν στην κήρυξη της αυτονομίας των Κούρδων.

Σύμφωνα με τους ‘ριζοσπάστες’’/ radikaller, το σχέδιο της αυτονομίας προβλέπει τη μετατροπή του Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας σε Κουρδικό Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από τους 36 εκλεγμένους βουλευτές της σημερινής τουρκικής Γενικής Συνέλευσης  των Κούρδων.


--
Πηγή:  Kurir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου