Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Oμοκυστεΐνη ή Χοληστερίνη ;

Ομοκυστεΐνη




Στην Ελλάδα περίπου το 45% του πληθυσμού έχει «κληρονομήσει», μεταλλάξεις που προδιαθέτουν για υψηλήομοκυστεΐνη



Αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων,αποφρακτικής αρτηριοπάθειας και φλεβικής θρόμβωσης διατρέχουν όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.
Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες Ελληνες παρουσιάζει σήμερα υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης, εξαιτίας κληρονομικών παραγόντων αλλά και μη σωστής διατροφής.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που περιγράφτηκε από τον Butz και Vigneaud το 1932. Σήμερα η ομοκυστεΐνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ασθενείς που τηρούσαν όλες τις προυποθέσεις υγείας έχουν υποσθεί καρδιαγγειακά επεισόδια με φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που το ίδιο το σώμα μας χρησιμοποιεί για να χτίσει τους ιστούς. Η υπερβολική συγκέντρωσή της αυξάνει τους κινδύνους.
Το 1992 σε μια μελέτη 14000 γιατρών παρατηρήθηκε ότι το 5% εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης διέτρεχε τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από το 5% με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Θα έρθει καιρός που όλοι θα γνωρίζουν την ομοκυστεΐνη όπως ξέρουν σήμερα τηνχοληστερίνη.

Η ομαλοποίηση της ομοκυστεΐνης μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με την πρόσληψη φυλλικού οξέος που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού δεν λαμβάνει τις συνιστώμενες καθημερινές ποσότητες φυλλικού οξέος.

Καρδιά και Άγχος

H έρευνα με τίτλο «Anxiety in relation to inflammation and coagulation markers among healthy adults: The Attica Study» διεξήχθη από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (A' Καρδιολογική Κλινική, Τμήμα Ψυχιατρικής) καθώς και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Διατροφής - Διαιτολογίας).

Σε αυτήν συμμετείχαν 453 άνδρες ηλικίας 19 ως 89 ετών, καθώς και 400 γυναίκες (18-84 ετών) από την Αττική. Οι ειδικοί διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ του άγχους και ορισμένων δεικτών φλεγμονής ή πήξης (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, αμυλοειδές A, ιντερλευκίνη 6, παράγοντας νέκρωσης των όγκων α, λευκά αιμοσφαίρια, ομοκυστεΐνη, ινωδογόνο), τα υψηλά επίπεδα των οποίων συνδέονται με πρόκληση προβλημάτων στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Από την έρευνα προέκυψε άμεση σύνδεση μεταξύ της βαρύτητας των συμπτωμάτων του άγχους - υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμίες, ζαλάδες, δύσπνοια, μυϊκή ένταση - και της έκφρασης των σημαντικών για την καρδιαγγειακή υγεία δεικτών φλεγμονής και πήξης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα στους άνδρες που δήλωναν το περισσότερο άγχος κατεγράφησαν 22% υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης των όγκων α, 72% υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6, 46% υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης και 44% υψηλότερα επίπεδα ινωδογόνου σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι είχαν το λιγότερο άγχος. Αλλά και μεταξύ των γυναικών οι περισσότερο αγχωμένες εμφάνιζαν 91% υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, 16% υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, 93% υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6, 28% υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης και 44% υψηλότερα επίπεδα ινωδογόνου σε σύγκριση με τις γυναίκες που δήλωναν το λιγότερο άγχος.

H βαρύτητα του θέματος αναδεικνύεται σε όλο το μεγαλείο της αν τα προηγούμενα ευρήματα συνδυαστούν με τις απαντήσεις σε ό,τι αφορούσε το άγχος. Μόλις το 12% των ανδρών και το 6% των γυναικών δήλωσαν ότι αισθάνονται σπάνια άγχος, ενώ την ίδια στιγμή το 46% των ανδρών και το 61% των γυναικών ανέφεραν ότι αισθάνονται άγχος αρκετές φορές, το 30% των ανδρών και 24% των γυναικών συχνά και το 12% των ανδρών και 9% των γυναικών πολύ συχνά.

Συγχρόνως το υψηλό «σκορ» άγχους φάνηκε να συνδέεται με κατάθλιψη αλλά και μεγαλύτερη - ως και 20% - κατανάλωση τσιγάρων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αποδεικνύει περίτρανα την αλήθεια της φράσης «ενός κακού μύρια έπονται».



Αντιοξειδωτικά και προστασία της καρδιάς και των αγγείων

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι παράγοντες αυτοί που αναφέρθηκαν αποτελούν φορείς και δότες ηλεκτρισμένων σωματιδίων, των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.
Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν φορτισμένα άτομα ή μόρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα κύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω καθίσταται αναγκαία η προστασία του οργανισμού από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών. Η προστασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν τις λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ωμά ή ψημένα στον ατμό,
καθώς κάθε άλλος τρόπος μαγειρέματος «καταστρέφει» το φυλλικό οξύ.
Οπως τόνισαν οι ομιλητές, λύση αποτελεί και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, αλλά και ο εμπλουτισμός τροφών (π.χ. δημητριακά, ψωμί, γάλα) με τη συγκεκριμένη ουσία.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει επιβληθεί διά νόμου ο εμπλουτισμός όλων των δημητριακών προϊόντων με φυλλικό οξύ, παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη 40.000 θανάτων από στεφανιαία νόσο ετησίως.
ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μωβ λάχανο, ντομάτα

ΦΡΟΥΤΑ

Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι

ΕΛΑΙΑ

Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ

Κόκκινο κρασί, μπύρα,

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Σουσάμι, ταχίνι, καρύδια, αμύγδαλα

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Πράσινο τσάι

ΓΛΥΚΑ

Μαύρη σοκολάτα. Χαλβάς από σουσάμι



Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω μια διατροφή που θα προστατεύει από την εμφάνιση δυσάρεστων καταστάσεων για την καρδιά μας θα πρέπει να περιέχει:
Άφθονα φρούτα και λαχανικά σε ημερήσια βάση
Γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά.
Άπαχα τυριά, όπως το ανθότυρο, τα τυριά τύπου cottage κ.α..
Λευκά κρέατα, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, στα οποία θα αφαιρείται το ορατό λίπος και η πέτσα μετά το μαγείρεμα.
Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο και εμπλουτισμένες μαργαρίνες για το μαγείρεμα και τη καθημερινή χρήση.
Ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ, με προτίμηση του κόκκινου κρασιού και της μπίρας
Ελεγχόμενη κατανάλωση αλατιού.
Αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων ολκής αλέσεως
Επιδόρπια χωρίς κορεσμένο λίπος, όπως τα ζελέ, το γλυκό του κουταλιού, το μέλι, το ταχίνι, αλλά και η μαύρη σοκολάτα, πάντα σε ελεγχόμενη ποσότητα
Είναι απαραίτητο άτομα που πάσχουν από υπερλιπιδαιμίες αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να έχουν μια καλύτερη υγεία χωρίς προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα να ενημερώνονται από τους ειδικούς, ώστε να εντάξουν στην καθημερινότητά απλούς κανόνες σωστής διατροφής, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, παράλληλα με μια συστηματική φυσική δραστηριότητα και ένα εν γένει πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Προς την κατεύθυνση αυτή και η φετινή παγκόσμια ημέρα για την υγεία της καρδιάς γιορτάστηκε στις 30/09 με θέμα «Συνεργαστείτε για υγιείς καρδιές»., με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο αφιερωμένες στη σωστή ενημέρωση του κοινού με στόχο πάνω από όλα την πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου