Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS, οι Γιατροί Του Κόσμου ενώνουν τις φωνές τους σε μια επείγουσα έκκληση για την ανάγκη πρόσβασης των ασθενών με HIV/AIDS στην κατάλληλη θεραπεία.

Οι Γιατροί του Κόσμου μάχονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, θεραπείας και υποστήριξης των πολιτών και των μετακινούμενων ομάδων πληθυσμού της χώρας μας.

Ενώ η πανδημία του HIV/AIDS πλήττει κυρίως τις χώρες της υπο-σαχάριας Αφρικής, η ελλιπής πρόσβαση στην κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία δε γνωρίζει σύνορα.

Το υψηλό κόστος των φαρμάκων, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι δυσλειτουργικοί μηχανισμοί εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θεραπεία που μπορεί να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Στις χώρες της υπο-σαχάριας Αφρικής, μόλις το 1/3 του συνόλου των ανθρώπων που ζουν με HIV/ AIDS λαμβάνει την απαραίτητη αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ από τα 2 εκατομμύρια παιδιά που ζουν με τον ιό μόλις το 10% έχει πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς με HIV/AIDS στην Ευρώπη και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν εξίσου σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβασή τους στη θεραπεία σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς.

«Το να εξασφαλίζεις ίση πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για όλους, δεν αποτελεί πράξη γενναιοδωρίας αλλά δικαιοσύνης. Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν το αυτονόητο: ίση πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα και περίθαλψη για όσους ζουν στην Ευρώπη, χωρίς διακρίσεις λόγω διοικητικής κατάστασης ή οικονομικών δυνατοτήτων. Οι πολιτικές για την υγεία δεν πρέπει να αποτελούν συνάρτηση των μεταναστευτικών πολιτικών», δηλώνει ο κ. Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, αν και χώρα ευρωπαϊκή και προνομιούχα ως προς την ποιότητα των διαθέσιμων για τους ασθενείς του HIV/AIDS φαρμάκων, η ελεύθερη και ίση πρόσβαση στη θεραπεία, καθώς και σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και φροντίδας των ασθενών, δεν είναι μια πραγματικότητα.

Για μία ακόμη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/ AIDS μας βρίσκει με ερωτήματα, προβληματισμούς και μεγάλες προκλήσεις.

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δε γνωρίζει σύνορα, φυλή, φύλο, θρησκεία ή σεξουαλική προτίμηση απαιτεί επειγόντως την προσοχή μας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι με HIV/AIDS σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου