Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«Φέρτε πίσω τα λεφτά μας»


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

«Φέρτε πίσω τα λεφτά μας», λένε στην Τράπεζα της Ελλάδος 6 ασφαλιστικά ταμεία επειδή φοβούνται ότι οι καταθέσεις τους έχουν γίνει ομόλογα και με το κούρεμα του χρέους κατά 50% θα υποστούν τεράστια ζημιά.
Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου 2469/97, τα Ταμεία και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου (Οργανισμοί κ.ά.) μπορούν να καταθέτουν μέρος των αποθεματικών τους στην Τ.τ.Ε. και στη συνέχεια η Τ.τ.Ε. η οποία τα διαχειρίζεται επενδύοντας υποχρεωτικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.
Τα 6 ταμεία που έχουν ζητήσει με επιστολές τους στην Τράπεζα της Ελλάδος να τους επιστραφούν τα ποσά που είχαν καταθέσει στο «Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ», ανακοίνωσε χθες με έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη.
Πρόκειται για τα Ταμεία:
* ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
* ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, (ταμεία Τύπου).
* ΤΕΑΙΤ (επικουρικά ιδιωτικού τομέα).
* ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων).
* ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ).
* ΕΔΟΕΑΠ (επικουρικό δημοσιογράφων).
Με τις επιστολές τους ζητούν εξηγήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους και την τοποθέτηση τους σε ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς την έγκρισή τους.
Τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα κεφάλαια όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας ανέρχονταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 στο ποσό των 15,87 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Κουτρουμάνη.
Οσο για τους όρους με τους οποίους θα γίνει το «κούρεμα» κατά 50% στα κρατικά ομόλογα των Ταμείων και «αν ισχύει η πρόβλεψη του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι θα λάβουν για κάθε 100 ευρώ (ονομαστική αξία ομολόγου που «κουρεύεται») 35 ευρώ σε νέα ομόλογα και 15 ευρώ σε ρευστό», ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται κατά την ημερομηνία της αποτίμησης. Επομένως, η αξία των ομολόγων, ως τμήμα της περιουσίας των φορέων, αποτυπώνεται βάσει της αξίας τους, κατά την ημερομηνία αποτίμησης». Και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση ανταλλαγής ομολόγων τα οποία κατέχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης, τα νέα ομόλογα θα έχουν διαφορετική αξία η οποία θα συμπεριληφθεί στην περιουσία του Ταμείου και θα αποτυπωθεί στο αναλογιστικό ισοζύγιο του υπό μελέτη Ταμείου».

http://www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου