Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ (ΑΜΗ) ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ (και όχι μόνο).



Η ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ (AMH) ή αντι-μυλλέριος ορμόνη, είναι μια ορμόνη που από την εμβρυϊκή ηλικία, αναλόγως του φύλου, καθορίζει τα γεννητικά όργανα, άρρενος ή θήλεος. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ωοθηκών, κατά την διάρκεια της γενετήσιας ηλικίας.

Αυτή καθορίζει, μαζί με άλλους παράγοντες, την ωρίμανση των ωοθυλακίων (ένα κάθε μήνα) και την εφεδρεία αυτών στις ωοθήκες.

Η Γενετίστρια και μοριακή βιολόγος Αθανασία Δ. Πιούκα, σε μια μελέτη της για την διδακτορική διατριβή της, η οποία βραβεύτηκε με το βραβείο της Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό: American Journal of Endocrinology and Metabolism, μελέτησε τα επίπεδα της ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ (AMH) στις πολυκυστικές ωοθήκες.

Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να στηριζόμαστε σε μια εξέταση για να βγάλουμε διάγνωση. Η διάγνωση γίνεται με προσεκτική μελέτη της ασθενούς και των εργαστηριακών της εξετάσεων. Αυτό που κάνουν πολλές γυναίκες, να κάνουν ένα υπερηχογράφημα, να δουν πολλά ωοθυλάκια και να βγάλουν το συμπέρασμα ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, είναι λάθος, έστω και αν το γράφει στο συμπέρασμα το υπερηχογράφημα.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι σύνδρομο, δηλαδή έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα όπως αμηνόρροια, υπερτρίχωση και εμφάνιση κύστεων στις ωοθήκες, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές (μεγάλες κύστεις στην περιφέρεια της ωοθήκης και αύξηση του στρώματος). Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα ότι έχει πολυκυστικές ωοθήκες, πρέπει να έχει τουλάχιστον δυο από αυτά τα συμπτώματα.

Στις πολυκυστικές ωοθήκες η ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ είναι αυξημένη.

Υπάρχει στην Αγγλία ένα τεστ για την ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ, μαζί με δυο άλλες ορμόνες (ινχιμπίνη και FSH), μετράει τις εφεδρείες ωοθυλακίων στις ωοθήκες και αν αυτές είναι γόνιμες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ξέρουμε αν μια γυναίκα, που πρόκειται να κάνει εξωσωματική, μπορεί να ανταποκριθεί στα ωορρηκτικά φάρμακα, οπότε αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο τις περιττές εξωσωματικές. Τώρα σε μερικά εργαστήρια γίνεται και εδώ μέτρηση της ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να βοηθήσει η ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ είναι: Αν μια γυναίκα, η ηλικία της είναι στην δεκαετία του 30 και δεν θέλει ακόμα παιδί, αλλά θέλει να ξέρει την κατάσταση των ωοθηκών και αν έχει εφεδρείες ωοθυλακίων, μπορεί να μετρήσει την ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ και να ξέρει (τουλάχιστον για μια διετία), ότι έχει εφεδρείες ωοθυλακίων.

Αν τα ωοθυλάκια δηλαδή της γυναίκας είναι γερασμένα και οι εφεδρείες θα είναι μικρές, όπως συμβαίνει στις γυναίκες που είναι κοντά στην κλιμακτήριο.

Τότε και η ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ θα είναι κάτω του φυσιολογικού.

Συμπέρασμα λοιπόν, η ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗ ΟΡΜΟΝΗ πρέπει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ούτε αυξημένη όπως είναι στις πολυκυστικές ωοθήκες, ούτε ελαττωμένη, όταν τα ωοθυλάκια δεν λειτουργούν κανονικά.

Η στάθμη της ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ στο αίμα, μπορεί ναβοηθήσει και σε άλλες διαγνώσεις, όπως π.χ στην γυναικολογική ογκολογία, σε διάφορες ορμονικές διαταραχές και στην εμμηνόπαυση. Επίσης σε διάφορες διαταραχές του φύλου (κυρίως στα αγόρια με γυναικεία γεννητικά όργανα).

Γίνονται μελέτες σήμερα για το πώς, η στάθμη της ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΑΝΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση πολλών λειτουργικών διαταραχών.



ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου