Επανάσταση στη στρατιωτική ιατρική με την ανακάλυψη επιδέσμου για την αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων.
Μια επαναστατική τεχνική για την ανίχνευση της μόλυνσης στα τραύματα και τον καθορισμό του βακτηριακού στελέχους περιγράφηκε από τον Δρ. Steve Rimmer του Πανεπιστημίου του Sheffield. Η αξία της παραπάνω διαδικασίας, κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων, είναι σημαντική.Σύμφωνα με τους επιστήμονες κατασκευάστηκε ένα πολυμερές, το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με ανοιχτό τραύμα αμέσως μετά τον τραυματισμό, υπό μορφή επικάλυψης (πιεστικός επίδεσμος) ανιχνεύει σε μια ώρα την ανάπτυξη της μόλυνσης. Δηλαδή ανιχνεύει την εμφάνιση βακτηριδίων - μικροβίων μέσα από μια αντίδραση αυτών με το πολυμερές. Το φαινόμενο αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε με έναν απλό φορητό λαμπτήρα (φακό UV) όταν φωτίσουμε το σημείο του επιδέσμου που καλύπτει το τραύμα. Ο φωτισμός θα προκαλέσει φωτεινή αντανάκλαση. Η φωτεινή αυτή αντανάκλαση μπορεί να μας καθορίσει την όχι μόνο ύπαρξη βακτηριδίων αλλά και σε ποιά ομάδα ανήκουν.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς στα πεδία της μάχης δεν είναι δυνατόν να γίνουν μικροβιολογικές εξετάσεις. Ο χρόνος δε ανάπτυξης της μικροβιακής μόλυνσης μετά από ένα τραυματισμό είναι άγνωστος κατά βάση. Αν και στα τρίπτυχα του ΝΑΤΟ (Emergency Medicine), όπως αναφέρει ο Ταξίαρχος Υγειονομικού Δρ. Π. Ευσταθίου ο "Χρυσός Κανόνας" (Gold Standard) είναι η χορήγηση αντιβιοτικού μέσα στις πρώτες έξι έως οκτώ ώρες από τον τραυματισμό. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει ένα κενό για τη διάγνωση της έναρξης της μολύνσεως σε κάθε τραυματισμό.Βάσει των ανωτέρω, η ανακάλυψη του παραπάνω πιεστικού επιδέσμου εμποτισμένου με το πολυμερές θα φέρει την επανάσταση στη στρατιωτική ιατρική και θα σώσει χιλιάδες στρατιώτες ή τραυματίες κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, δημιούργησαν έναν νέο επίδεσμο που χορηγεί στο σημείο ενός τραύματος αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της μόλυνσης και στη συνέχεια διαλύεται καθώς η πληγή επουλώνεται.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο νέος αυτός υψηλής τεχνολογίας επίδεσμος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε χιλιάδες ασθενείς με εγκαύματα, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό λοιμώξεων.Οι ίνες του επιδέσμου, εξηγούν οι ερευνητές, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιβιοτικών τα οποία διεισδύουν σταδιακά στο τραύμα, ενώ επιπλέον είναι βιοαποικοδομήσιμες, που σημαίνει ότι μετά από λίγες ημέρες διαλύονται μόνες τους, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται τακτική αλλαγή των επιδέσμων και έκθεση του τραύματος.
Τα χαρακτηριστικά αυτά των νέων επιδέσμων λύνουν ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που φροντίζουν άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα, καθώς όταν τα τραύματα αυτού του είδους είναι πολύ στεγνά επιβραδύνεται η επούλωση, ενώ όταν είναι πολύ υγρά υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια.
Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Meital Zilberman, μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε το νέο επίδεσμο, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με χρήση του επιδέσμου έδειξαν ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά αποτελεσματικά τα επιβλαβή βακτήρια σε ένα τραύμα εντός λίγων μόνο ημερών.
Πηγή: Fox News, Daily Mail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου