Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δεύτερη η Ελλάδα στις πιο καθαρές ακτές

Λιγότερες φέτος οι ακτές της Ελλάδας που πήραν "γαλάζια σημαία", καθώς πολλοί Δήμοι, όχι απλώς δεν είχαν χρήματα να καλύψουν βασικά κόστη όπως οι ναυαγοσώστες, αλλά ούτε και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων, πληρώνοντας τα 250 ευρώ της συμμετοχής και τη διαμονή των επιθεωρητών!
Η Ελλάδα παραμένει και το 2011 η 2η χώρα παγκοσμίως με τις καθαρότερες ακτές, πίσω από την Ισπανία (511) και μπροστά από τη Γαλλία (337) και την Τουρκία (324).
Όμως σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των ακτών που πήραν "γαλάζια σημαία" μειώθηκε από 421 σε 387, όχι γιατί έγιναν βρώμικες οι παραλίες της χώρας, αλλά εξαιτίας της οικονομικής στενότητας!
Συγκεκριμένα, οι Δήμοι, πολλοί από τους οποίους συνενώθηκαν με τον "Καλλικράτη", δεν είχαν τα αναγκαία κονδύλια να πληρώσουν ναυαγοσώστες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε και να καλύψουν τα κόστη της συμμετοχής τους στη διαδικασία της επιθεώρησης που προβλέπεται για να ελέγξει η Διεθνής Επιτροπή εάν πληρούν τα 32 κριτήρια που απαιτούνται για να πάρουν οι ακτές τους τη "γαλάζια σημαία". Δεν είχαν δηλαδή να διαθέσουν ούτε τα κόστη διαμονής των επιθεωρητών που θα πήγαιναν σε μία περιοχή για να κάνουν τον έλεγχο!
Πάντως, μεταξύ 41 χωρών, η Ελλάδα κρατά σταθερά τη 2η θέση και οι νομοί με τις περισσότερες "γαλάζιες σημαίες" στις ακτές τους είναι: Λασίθι (40), Δωδεκάνησα (37), Κέρκυρα (33), Χαλκιδική (30), Χανιά (26), Κυκλάδες (24), Μαγνησία (21), Ρέθυμνο (18), Λέσβος (15), Ηράκλειο (14), Καβάλα (13), Αττική (13), Θεσσαλονίκη (11), Κεφαλονιά (11), Πιερία (10), Λακωνία (10) και Κορινθία (8).
Βραβεύτηκαν επίσης 9 μαρίνες που πληρούν τα 22 κριτήρια της επιτροπής και είναι: Πόρτο Καρράς και Σάνη (Χαλκιδική), Olympic Marine (Λαύριο) και Φλοίσβος (Παλαιό Φάληρο), Ξυλοκάστρου, Λευκάδας, Γουβιών (Κέρκυρα), Αγίου Νικολάου και Κω.

Πηγή : http://www.adesmeytos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου