Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και πώς να προστατεύσετε το κεφάλαιο σας


Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών είναι περίπου μηδενικό ωστόσο μια στο δισεκατομμύριο που συμβεί αυτό θα ήταν σκόπιμο να γνωρίζουμε κάποιες παραμέτρους. Με την παραδοχή της υπόθεσης … αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και συμβεί δηλαδή το μοιραίο τότε θα συμβούν
Οι 3 επώδυνες εκδοχές για τα ομόλογα 

Η Ελλάδα με την στάση πληρωμών θα δηλώσει στους δανειστές της ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 
Σε μια τέτοια περίπτωση τρεις  εκδοχές μπορεί να υπάρξουν ή να ζητήσει η Ελλάδα χρονική μετάθεση  για την αποπληρωμή των κουπονιών και των τόκων των ομολόγων ή να εκδώσει ομόλογα ανανεώνοντας τα υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν δηλαδή να μην δώσει ρευστό αλλά ομόλογα στους ομολογιούχους παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής ή να δηλώσει ότι ζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και να μειωθούν οι υποχρεώσεις από 25% έως 50%.
Το τρίτο σενάριο είναι και το πλέον καταστροφικό για τους δανειστές και δανειστές είναι οι ξένοι που έχουν αγοράσει 250 δις ελληνικά ομόλογα , οι ελληνικές τράπεζες που ελέγχουν 48 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα , τα ασφαλιστικά ταμεία και βεβαίως τα φυσικά πρόσωπα.
Αν επιλεγεί η τρίτη εκδοχή και κάποιος έχει επενδύσει 100.000 ευρώ σε ελληνικά ομόλογα το κράτος θα του επιστρέψει 75.000 ή 50.000 ευρώ.
Το spread ανεξαρτήτως ποιας εκδοχής τελικά θα επέλεγε το κράτος θα εκτοξευόταν καθώς στις 325 μονάδες βάσης που βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο δεν προεξοφλεί default της χώρας. Στις 500 μονάδες βάσης το spread αρχίζει να αποτυπώνει την στάση πληρωμών. 

Μερική δέσμευση καταθέσεων 

Αν υπάρξει στάση πληρωμών για να προστατευθούν οι καταθέσεις και κυρίως για να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα από κατάρρευση λόγω μαζικής εκροής καταθέσεων ή υπεραναλήψεων , για κάποιο διάστημα εβδομάδων ή μηνών θα υπάρξει μερική δέσμευση καταθέσεων με ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών προφανώς πολύ χαμηλότερο από το τρέχον ίσως και 4 με 5 φορές χαμηλότερο. 

Μεγάλη διολίσθηση του ευρώ 

Το ευρώ ως εθνικό νόμισμα της Ελλάδος θα κατακρημνιστεί έναντι του δολαρίου, γεν και ελβετικού φράγκου καθώς θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη. Οι επενδυτές θα φοβηθούν απλά λόγω συστημικού ρίσκου και λόγω της εκροής καταθέσεων θα οδηγήσουν το ευρώ έναντι του δολαρίου κάτω από τα 1,30 ίσως και πέριξ του 1,20 δολάρια ανά ευρώ. 

Θα καταρρεύσει το χρηματιστήριο 

Το χρηματιστήριο σε μια στάση πληρωμών θα καταρρεύσει και όταν λέμε καταρρεύσει κυριολεκτούμε. Πιθανώς να αποφασισθεί να κλείσει για ορισμένο διάστημα , έχει επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο και σε άλλες χώρες.
Η σχέση χρηματιστηρίου με default χώρας είναι μια σχέση 1000000000% καταστροφική. 

Πως μπορείτε να προστατευθείτε 

Αν στην υποθετική και μόνο περίπτωση που συμβεί το μοιραίο πως θα μπορούσατε να προστατέψετε το κεφάλαιο σας. 
Αν συμβεί εν συνεχεία όλοι θα χάσουν αυτό είναι δεδομένο και προστασία κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει μετά το μοιραίο. 
Προ της χρεοκοπίας μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας ποια είναι αυτά 
Α)Να μεταφερθούν κεφάλαια στο εξωτερικό ή σε άλλη χώρα του ευρώ ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό εκεί οι καταθέσεις δεν επηρεάζονται. 
Επιλογή θα ήταν και είναι και η Κύπρος βρίσκεται στην ζώνη του ευρώ αλλά προσοχή όχι στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο , αν υπάρξει στάση πληρωμών θα είναι ελληνικό άδικο και όχι ελληνικό δίκαιο αλλά στην έδρα την κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο. 
Να μεταφέρετε τα χρήματα σας στο εξωτερικό νόμισμα εκτός της ζώνης του ευρώ σε ελβετικό φράγκο ή σε δολάρια που θα καρπωθούν οφέλη λόγω του default της Ελλάδος. 
Β)Να  μεταφέρετε τα χρήματα σας στο σπίτι , όμως υπάρξουν τα εξής ρίσκα ποια θα είναι η πραγματική αξία των χρημάτων σας μετά το default σε αυτό ουδείς μπορεί να απαντήσει. 
Αν τα μεταφέρετε στο σπίτι κινδυνεύετε από ληστεία , από τον σκόρο και από σπάταλη οικογένεια  αν δεν έχει συνετισθεί με όλα αυτά που θα συμβούν. 
Γ)Να αγοράσετε χρυσό είναι μια λύση και στην περίπτωση του default ο χρυσός δεν θα χάσει την αξία του τουναντίον θα την αυξήσει καθώς θα λειτουργήσει ως επενδυτικό καταφύγιο. 
Μόνο να προσέξετε  τις ράβδους χρυσού μην τις τοποθετήσετε μαζί με βασιλικό ύδωρ καθώς είναι το μόνο που διαβρώνει τον χρυσό. 
Μια διευκρίνιση μια ουγγιά ισούται με 31,1 γραμμάρια τα οποία και θα πληρώσετε  με 1060 δολάρια.
Δηλαδή 1 κιλό χρυσός ισούται με 32,1 ουγγιές και κοστίζει 34 χιλ δολάρια. 
Προφανώς υπάρχουν και άλλες λύσεις να επενδύσετε τα χρήματα σας στις αγορές ακινήτων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς και τα ακίνητα θα επηρεαστούν ή να τα μετακομίσετε  στο εξωτερικό μαζί με τα χρήματα σας. 
Όλα αυτά όμως αποτελούν επιλογές σε μια υπόθεση η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και έτσι δεν θα χρειασθεί να κάνε τίποτε από όλα αυτά. Αν τα έχετε ήδη κάνει το μέλλον θα δείξει αν πράξατε σωστά.  
Η άποψη μας είναι ότι δεν θα υπάρξει default στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου