Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Η χούντα του Πασόκ».

«Η χούντα του Πασόκ».Σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφόρησε στην τελευταία θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου η «επάρατος» δεξιά. Η Ελλάδα ξαναγέλασε με αυτό το ανέκδοτο μετά την δεύτερη εκλογή Σημίτη. Επανήλθε επί των ημερών μας και μάλιστα εντελώς μασίφ, τόσο που ούτε να γελάσεις δε μπορείς.
Το ανέκδοτο «Η χούντα του Πασόκ» είναι κρύο ανέκδοτο, σουηδικό, ούτε οι Σουηδάραβες δε γελούν. Και υπάρχουν αρκετοί εντός και πέριξ του κόμματος… της παράταξης… διαλέγετε και παίρνετε. Είναι τόσο κρύο, που από την πολύ «χούντα» παθαίνεις πούντα.
Ο σοσιαλισμός είναι μια σοβαρή υπόθεση. Δεν σηκώνει χιούμορ και αμφισβήτηση. Ούτε ο νεοφιλελευθερισμός της δεξιάς. Μαχαίρι στο χιούμορ. Απαγορεύεται να κριτικάρεις χιουμοριστικά. Εκνευρίζονται οι πολιτικοί. Παίρνουν τηλέφωνο διευθυντές και χορηγούς. Κακώς δεν πέσαμε από το γέλιο με το «οι Ελληνες είναι μουλάρια».
Ούτε από το «πάμε έξω να σε ανασκολοπίσω». Αντιθέτως, γελάμε με κάτι τηλεοπτικούς τύπους οι οποίοι έχουν το θράσος και την αναίδεια να κριτικάρουν τον Παμμέγιστο, Πανέξυπνο και Πανάξιο, ο οποίος προχωρά με όσους συμφωνούν, αλλά όχι με όσους τον ψήφισαν. «Οι “yes boss” είναι αρεστοί. Οι υπόλοιποι είναι «τσιράκια». Τσίροι καπνιστοί. Χάνοι. Σχεδόν ηλίθιοι. Τολμούν να αντισταθούν στη δουλεία.
Υπάρχει κι αυτό το πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας, κυρίως της γραμματικής. Η Δανία έγινε δάνεια, η δουλειά δουλεία «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλεία πολύ». Τελείωσε. Αυτή η κυβέρνηση είναι εθνοσωτήριος. Ολοι οι εθνοσωτήρες, έχουν μπροστά ένα «Παπ». Δείτε πως παίζεται ο «παπάς» στους δρόμους. «Εδώ ο παπάς, εκεί ο Παπαδόπυολος, που είναι ο Παπανδρέου».
Προσωπικά πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από κάποιους ανεκδιήγητους παπανδρεϊκότερους, χωρίς να σημαίνει ότι «ούτε γνωρίζει ούτε συμφωνεί». Προτείνω, λοιπόν, τώρα με την απογραφή να ερωτηθεί ο λαός τι ψήφισε. Και αναλόγως της κομματικής του προτίμησης, να πάρει ένα χρωματιστό αστεράκι για το πέτο. Γερμανική πατέντα, φιλική προς το κυβερνητικό περιβάλλον. Γαλάζιο αστεράκι, κόκκινο αστεράκι, ροζ αστεράκι και άλλες δημοκρατικές αποχρώσεις.
Και όταν με το καλό, ο δήμαρχος Μη Αθηναίων τελειώσει με το Gay Parade, να κάνουν ένα Pasok Parade στην οδό Ιπποκράτους με τσιρλίντερ τις γνωστές χοντρές, να γελάσουμε λιγάκι, γιατί όσο να ’ναι, κι αυτός ο Λαζόπουλος το έριξε το επίπεδο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου