Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι πλούσιοι ζουν περισσότερο λένε οι ορμόνες


Μία ορμόνη, που υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στους πλούσιους, σχετίστηκε με τη μακροζωία.
Η ορμόνη DHEAS -ή θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη- παράγεται από τον εγκέφαλο, τους επινεφριδικούς αδένες και τα γεννητικά όργανα, ενώ από αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το προσδόκιμο ζωής.
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η βιολογική γήρανση συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς στα άτομα που έχουνε ένα καλύτερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Όσο πλουσιότερος είναι κάποιος, τόσο πιο αυξημένα είναι τα ποσοστά της ορμόνης DHEAS.
Η διαπίστωση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες παραγωγής τεχνητής ορμόνης, η οποία θα χορηγείται στους ανθρώπους προκειμένου να ζουν περισσότερο.
Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης πως όσοι έχουν υψηλά ποσοστά της ορμόνης, έχουν την τάση να ασκούνται περισσότερο, έχουν περισσότερο ενεργή ζωή με πολλές ενασχολήσεις, ενώ φαίνεται να έχουν περισσότερους φίλους και οικογένεια.
Η παραγωγή της ορμόνης είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ενώ σιγά-σιγά αρχίζει να φθίνει κατά την ενήλικη ζωή -στην ηλικία των 80 ετών είναι περίπου στο 10% της μέγιστης τιμής κατά την εφηβεία.
Τα υψηλά ποσοστά DHEAS στον οργανισμό συνδέονται και με την καλύτερη μνήμη, καθώς και με την ικανότητα, κυρίως των αντρών, να ανταπεξέρχονται σε νοητικές λειτουργίες.
Η έρευνα βρήκε επίσης υψηλότερα επίπεδα και μιας δεύτερης ορμόνης -αυξητικός παράγοντας Ι ή IGF-I- στους πλουσιότερους ανθρώπους.
Η ίδια μελέτη βρήκε πως τα χρήματα που ξοδεύουν τα μεγαλύτερα άτομα σε βασικά είδη, όπως το φαγητό και τα καύσιμα, «αυξάνονταν σημαντικά» τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ένα τέταρτο των νοικοκυριών, ηλικίας άνω των 50 ετών στην Αγγλία, σημείωσε αύξηση 10% και πλέον στο ποσό που ξόδευαν για βασικά είδη το διάστημα μεταξύ 2004-05 και 2008-09, με τα περισσότερο χρήματα να έχουν ξοδευτεί σε καύσιμα οικιακής χρήσης.
Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, τα φτωχότερα νοικοκυριά επηρεάζονταν περισσότερο από την αύξηση του κόστους ζωής.
Ο καθηγητής σερ Michael Marmot, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College, δήλωσε πως το φαγητό και τα καύσιμα αναλογούν σε ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού των πιο ηλικιωμένων, επομένως οποιαδήποτε αύξηση της τιμής τους έχει σημαντικότερη επίπτωση στο νοικοκυριό τους.
Παρά την οικονομική κρίση, που είχε μόλις ξεκινήσει την περίοδο που συλλέγονταν τα δεδομένα, υπήρξε μία αύξηση του αριθμού των ατόμων, ηλικίας 55-69 ετών, που εργάζονταν, ειδικότερα αυτών που εργάζονταν σε μερική απασχόληση.
Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συνταξιοδοτηθεί κάποιος λόγω προβλημάτων υγείας ή γιατί είναι εύπορος. Τα πιο ηλικιωμένα άτομα είναι πιθανότερο να εργάζονται και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης εάν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, καλή υγεία και η σύντροφός τους εργάζεται ακόμα.
Η μελέτη βρήκε επίσης πως υπήρξε μία αύξηση της καθιστικής ζωής στα άτομα ηλικίας 50 ετών, με σημαντική αύξηση τόσο της περιφέρειάς τους όσο και του βάρους τους.
Τα λιγότερο εύπορα άτομα φάνηκε ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ήταν πιθανότερο να καπνίζουν, ενώ ασκούνταν λιγότερο και έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση και διαβήτη.
Γύρω στο 43% των γυναικών, που ανήκαν στο ένα πέμπτο των φτωχότερων νοικοκυριών, ήταν παχύσαρκες, συγκριτικά με μόλις το 28% των γυναικών, που ανήκαν στο ένα πέμπτο των ευπορότερων νοικοκυριών. Στους άντρες, τα 39% των φτωχότερων νοικοκυριών έτρωγε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, συγκριτικά με το 61% των πλουσιότερων.
Η μελέτη βρήκε, τέλος, και εργασιακά μειονεκτήματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου