Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Παζάρι για 2 δισ. με απολύσεις και μειώσεις μισθών - συντάξεων



Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Μέτρα που θα αποδώσουν άμεσα 1,5 δισ. έως 2 δισ. ευρώ με απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μείωση μισθών και συντάξεων, συμφώνησαν χθες κυβέρνηση και Τρόικα.
Κανένα από τα χαράτσια (ακίνητα, και εισφορές 1%-4% στα εισοδήματα) δεν αναστέλλεται. Απλώς η Τρόικα ζήτησε εδώ και τώρα να βρει η κυβέρνηση τα 2 δισ. ευρώ με περικοπές δαπανών εκτιμώντας ότι τα «χαράτσια» δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Ο κύβος των νέων μέτρων ερρίφθη στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής της Τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος και το μόνο που απομένει σήμερα είναι η «ποσοτικοποίησή τους», δηλαδή να καθοριστεί πόσο θα κόψουν από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πόσα μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα από την απομάκρυνση προσωπικού (με εφεδρεία αλλά και με απολύσεις συμβασιούχων) και πόσα εντέλει θα πάρουν από τις συντάξεις, για να συμπληρωθούν τα 2 δισ. ευρώ.
Μετά την ποσοτικοποίηση των μέτρων από το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας και υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου θα επαναληφθεί και η τηλεδιάσκεψη (σήμερα το απόγευμα) .
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Α.Τ.»:
• Στο σκέλος των συντάξεων βέβαιη θεωρείται η περικοπή σε αυτές των λεγόμενων ευγενών ταμείων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τραπεζών και άλλων ΔΕΚΟ) για ποσά πάνω από τα 1.600 ευρώ. Εξετάζεται αν στις περικοπές θα μπουν και οι συντάξεις του ΝΑΤ (σ.σ.: το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση κατά 6%) ή αν θα υπάρξει άλλη συνδυαστική ή εναλλακτική επιλογή (π.χ. κατάργηση των επιδομάτων εορτών (800 ευρώ από τους συνταξιούχους και 1.000 ευρώ από τους υπαλλήλους Δημοσίου και ΔΕΚΟ). Δεν αντιμετωπίζεται, όπως τουλάχιστον είπαν στον «Α.Τ.» αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, θέμα αναστολής σύνταξης σε όσους είναι κάτω των 55 ετών.
• Στο σκέλος των μισθών, εξετάζεται πλέον σοβαρά η αναστολή της πληρωμής ενός 15νθημέρου από την προκαταβολή της μισθοδοσίας στο Δημόσιο (μέτρο που μπορεί να αποφέρει ώς και 600 εκατ. ευρώ), ενώ
• στο σκέλος της μείωσης προσωπικού, η εξοικονόμηση αναζητείται μέσα από την άμεση εφεδρεία (ή και απόλυση) συμβασιούχων από Οργανισμούς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Ακόμη και εντός της εβδομάδας, ώστε να ξεκλειδώσει η 6η δόση του δανείου.

Εν τω μεταξύ, το Ταμείο του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) θα πρέπει να πουλήσει μετοχές και ομόλογα για να αναπληρώσει 40 εκατ. ευρώ από τη μείωση της κρατικής του επιχορήγησης, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου.


http://www.adesmeytos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου