Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Απειλές χωρίς αντίκρυσμα από τη Τουρκία




Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Piri Reis πλέει σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πάφου και πιθανότατα θα πραγματοποιήσει διέλευση έξω από την ζώνη ασφαλείας των 5 ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση, όπου η Noble Energy συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της και έχει φθάσει ήδη σε βάθος 2.800 μέτρων. Η πορεία του τουρκικού σκάφους σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις περί διεξαγωγής ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί εύλογα την ανησυχία της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Κύπρο ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι:

1. Το σκάφος του Ινστιτούτου Θαλλασίων Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Σμύρνης είναι παρωχημένο τεχνολογικά και σύμφωνα εμπειρογνώμονες, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος πέραν των 1200 μέτρων. H παρουσία του Piri Reis στην προαναφερθείσα περιοχή συνοδεία ναυτικής δύναμης έχει ως μοναδικό στόχο την άσκηση πίεσης προς τη Λευκωσία ώστε να διακόψει τις έρευνες υδρογονανθράκων ή να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις (πρόταση 4 σημείων Eroglu).

2. Το τουρκικό σχέδιο βασίζεται σε σαθρή βάση καθώς η υπογραφείσα συμφωνία Τουρκίας-Κατεχομένων δεν έχει νομική υπόσταση αφού τα Κατεχόμενα δεν αποτελούν κρατική οντότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχει η μέθοδος καθορισμού της υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος καθώς εάν τηρήθηκαν κατά γράμμα οι πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, τότε η Τουρκία εγκατέλειψε την επιχειρηματολογία της για την επίδραση του μεγάλου ηπειρωτικού χώρου, όσον αφορά τα δικαιώματα στον θαλάσσιο χώρο, επιχειρήματα που χρησιμοποιεί κατά κόρον έναντι της Ελλάδας (Καθημερινή, 24/09/2011). Σημαντική είναι η επισήμανση του καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Χρίστου Ροζάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει “νομικό πολιτικό παράδοξο” τη στάση της Τουρκίας αφού η Άγκυρα αντιμετωπίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως “κράτος” για έρευνες βορειοδυτικά της Κύπρου και από την άλλη το αντιμετωπίζει ως κοινότητα αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής AOZ (Αλήθεια, 25/09/2011).

3. Η αξιοπιστία των τουρκικών απειλών έχει καταστεί αμφισβητήσιμη. Η Τουρκία απειλούσε με “αντίδραση χωρίς όρια” σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με “προσάρτηση των Κατεχομένων” σε ενδεχόμενη απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, χωρίς να συμβεί οτιδήποτε, όπως φυσικά δεν έγιναν πράξη οι απειλές κατά την εγκατάσταση της αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων πλατφόρμας εξόρυξης στο Οικόπεδο 12 που σηματοδότησε την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. Ακόμα και η πολυσυζητημένη έξοδος τριών υποβρυχίων στο Αιγαίο ήταν μια καλοστημένη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, δεν υπήρξε κίνηση τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, πλην ενός, το οποίο συμμετείχε σε προγραμματισμένη άσκηση και δεν κινήθηκε πέραν της δεσμευμένης για την άσκηση περιοχής.

4. Η στάση της Τουρκίας σε σειρά ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή έχει προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στο διεθνές περιβάλλον. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποτιθέμενος “προστάτης των Παλαιστινίων” διαπίστωσε το μέγεθος της επιρροής του όταν κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Ολομέλεια της ΓΣ των ΗΕ απουσίαζαν οι Άραβες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas. Το κλίμα που επικράτησε περιγράφει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand: “Οι μόνοι που χειροκρότησαν με ιδιαίτερη θερμότητα τον κ. T. Erdogan ήταν τα μέλη της τουρκικής αποστολής”! Η Τουρκία οδηγείται σε αυτοαπομόνωση, η πολιτική των “μηδενικών προβλημάτων” αντικαταστάθηκε από τη πολιτική των “πολλαπλών προβλημάτων” και το μόνο “στρατηγικό βάθος” που απομένει είναι εκείνο που θα ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου.

http://strategyreports.wordpress.co
m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου