Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΑΝΙΚΗ ΑΟΖ



Εμφανώς υποκινούμενο είναι το ζήτημα που άνοιξε (και) ο Λίβανος σε σχέση με την αμφισβήτηση της συμφωνίας οριοθέτησης των αποκλειστικών ζωνών εκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ως γνωστόν, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Jourban Bassil, με προχθεσινές του δηλώσεις ήγειρε πλέον ανοικτά θέμα για το σημείο οριοθέτησης της δικής τους ΑΟΖ με αυτήν του Ισραήλ, κατηγορώντας ωστόσο και την Κύπρο ότι, με τη δική της συμφωνία, υιοθέτησε τη θέση του Τελ Αβίβ.
Στην ουσία το θέμα που εγείρεται δεν έχει να κάνει με τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, αλλά με τη διεκδίκηση ενός τριγωνικού θαλάσσιου χώρου από την ισραηλινή ΑΟΖ. Όπως φαίνεται και στο χάρτη που δημοσιεύουμε πιο πάνω, ο Λίβανος μεταθέτει νοτιότερα (προς τα κάτω) το δικό του θαλάσσιο σύνορο. Έτσι δημιουργεί εσκεμμένα ένα αμφισβητούμενο τρίγωνο η βάση του οποίου (μήκους 17 περίπου χιλιομέτρων) εφάπτεται με το σύνορο της κυπριακής ΑΟΖ. Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών μάς υπέδειξε ότι αυτή η «συνοριακή» διαφορά που έχει εφεύρει τις τελευταίες μέρες η Βηρυτός δεν έχει να κάνει άμεσα με την Κύπρο. Απλούστατα, συνέχισε, έρχεται να ενισχύσει το ευρύτερο παιγνίδι που στήνει η Άγκυρα για να εξυπηρετήσει τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι η συμφωνία καθορισμού της κυπριακής και της λιβανικής ΑΟΖ προηγήθηκε χρονικά της συμφωνίας που υπέγραψε η Κύπρος με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα Λευκωσία και Βηρυτός είχαν καθορίσει από το 2007 τα θαλάσσια αυτά σύνορα και στη βάση αυτού του καθορισμού ακολούθησε η συμφωνία με το Τελ Αβίβ. Συνεπώς το αρχικό σημείο βάσει του οποίου ορίστηκε η γραμμή που τέμνει το ανατολικό θαλάσσιο σύνορο της κυπριακής ΑΟΖ ήταν το πάνω σημείο. Ωστόσο κάποιες πολιτικές δυνάμεις στον γειτονικό Λίβανο, υπακούοντας στις προτροπές της Τουρκίας, απέφυγαν εδώ και τέσσερα χρόνια να επικυρώσουν αυτήν τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ από τον Αύγουστο του 2010 έχουν εφεύρει και αυτήν τη διαφορά με το Ισραήλ.

Συνεπώς προκαλεί έκπληξη το πώς ο Λιβάνιος υπουργός Ενέργειας συνέδεσε αυτήν τη διαφορά με την Κύπρο και περίπου απείλησε με διασάλευση των σχέσεων Βηρυτού - Λευκωσίας εάν συνεχισθούν οι έρευνες στο οικόπεδο 12. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε λογική εξήγηση σε αυτήν την αντίδραση της Βηρυτού», υπογράμμισε η προσκείμενη στο υπ. Εξωτερικών διπλωματική πηγή. Η μόνη εξήγηση, συνέχισε, που μπορεί να δοθεί είναι ότι κάποιος ξένος δάκτυλος έχει εξωθήσει τον Λίβανο σε αυτήν την ενέργεια.

Λογικό είναι και το επιχείρημα ότι στον συγκεκριμένο τριγωνικό θαλάσσιο χώρο (σ.σ. σκούρο χρώμα στο χάρτη) δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιου κοιτάσματος, την εκμετάλλευση του οποίου πιθανόν να διεκδικήσει ο Λίβανος. Συνεπώς η όλη αμφισβήτηση γίνεται περισσότερο για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου