Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα έδωσε σήμερα τη δύσκολη μάχη στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Image


Παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τις αποζημιώσεις που διεκδικεί η χώρα μας για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944), στο πλαίσιο της εκδίκασης της προσφυγής που κατέθεσε η Γερμανία κατά της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, καθώς και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατ. ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρο, Μιλτιάδη Σφουντούρη, που βρίσκεται στη Χάγη, οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν από τους καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, Σ. Περάκη και Α. Μπρεδήμα. Έγινε ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και στη συνέχεια υποστηρίχθηκαν οι ιταλικές θέσεις, σχετικά με την ετεροδικία και για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι δύο καθηγητές υποστήριξαν επίσης ότι για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, στο επίκεντρο της προσοχής είναι ο άνθρωπος και όχι μόνο τα κράτη, ενώ εξήγησαν και το ρόλο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν και ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος. Ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα πάει καλά, καθώς η ελληνική παρουσία στο δικαστήριο ήταν απρόσμενα καλή και γι' αυτό ευχαριστούμε τον κ. Περάκη», τόνισε ο κ. Σφουντούρης.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου