Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

NEOI ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


Ομόφωνα προήχθησαν στη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, και σ΄ εκείνη του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Ζαΐρης, έπειτα από πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο...
του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Η Μ. Σαρπ μπήκε στο δικαστικό σώμα στις 22 Φεβρουαρίου 1980 και προήχθη στον βαθμό της συμβούλου Επικρατείας στις 24 Ιουλίου 1997. Γεννήθηκε το 1954, στην Καλαμάτα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλά γαλλικά.
Ήταν εισηγήτρια στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των προσφυγών που είχαν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, κ.λπ. κατά του Μνημονίου. Η Μ. Σαρπ είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας του Μνημονίου, ενώ ήταν εισηγήτρια σε πολλές σοβαρές υποθέσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας. Εισηγήτρια ήταν επίσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις υποθέσεις τοποθέτησης καμερών για την κυκλοφορία των οχημάτων, στον περιορισμό έκδοσης αδειών βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων (παλαιό νομοθετικό καθεστώς) που κρίθηκε αντισυνταγματικός, αλλά και για την υπόθεση του ορίου ηλικίας των φαρμακοποιών, για την οποία κρίθηκε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες ιδρύσεως των φαρμακείων με την συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας του φαρμακοποιού.

Ο Ν. Ζαΐρης μπήκε στο δικαστικό σώμα στις 29 Απριλίου του 1975 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 27 Ιουλίου 2007. Γεννήθηκε το 1946 στην Κάλυμνο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μιλά γαλλικά. Είναι έγγαμος και έχει δυο παιδιά.
Ως εφέτης, ήταν τακτικό μέλος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (με πρόεδρο τον Μιχάλη Μαργαρίτη), που δίκασε τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ ήταν εισηγητής στο παραπεμπτικό βούλευμα για τη γνωστή υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής το 1985. Ως ανακριτής, είχε, επί σειρά ετών, ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης Ρασίντ, ενώ ως πρόεδρος Πρωτοδικών διηύθυνε σημαντικές δίκες, όπως η υπόθεση Σαμπανιώτη (η γυναίκα, που προκάλεσε το θάνατο τριών ατόμων, προσφέροντάς τους τηγανόψωμα εμποτισμένα με δηλητήριο) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

http://www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου