Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σε κατάσταση ομηρίας χιλιάδες νέοι γιατροί






Όμηροι μιας απαράδεκτης κατάστασης είναι οι γιατροί στην Ελλάδα. Χιλιάδες πτυχιούχοι των ιατρικών σχολών περιμένουν χρόνια για να πάρουν ειδικότητα... Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 11.000 γιατροί στην Ελλάδα περιμένουν από 4 έως 11 χρόνια (!) για να βρουν θέση και να μπορέσουν να πάρουν την πολυπόθητη ειδίκευση. Το υπουργείο Υγείας, που χαρακτηρίζει ως άθλιες αυτές τις καταστάσεις, επεξεργάζεται σειρά προτάσεων μία από τις οποίες είναι και η απόκτηση της ειδικότητας μέσα στο πλαίσιο των βασικών σπουδών.

Η πρόταση, όμως, που τέθηκε και υπόψη προέδρων ιατρικών σχολών, προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στους νέους γιατρούς. Οι τελευταίοι επισημαίνουν στον «ΑτΚ» τα προβλήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοια κίνηση, όπως είναι η απογύμνωση των νοσοκομείων, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος. Οπως τονίζουν, μία τέτοια απόφαση θα ήταν πέρα από κάθε λογική και πρακτική, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες και για την πρόθεση του υπουργείου να δώσει το «πράσινο φως» στις επιστημονικές εταιρίες να χορηγούν τίτλους ιατρικής ειδικότητας.

Την περασμένη εβδομάδα δε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, συναντήθηκε με τους προέδρους των ιατρικών σχολών και ζήτησε τη συνδρομή τους προκειμένου η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «μία ακόμη αθλιότητα του σύγχρονου κράτους», την ομηρία των γιατρών που περιμένουν τόσα πολλά χρόνια για να ειδικευτούν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Οι ενστάσεις...

Ωστόσο, όπως αναφέρει στον «Α» ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Νέων Γιατρών και Επιστημόνων Υγείας, Νίκος Κεραμάρης, η ένταξη της ιατρικής ειδικότητας στο προπτυχιακό και στο πλαίσιο των βασικών σπουδών της Ιατρικής δε θα βοηθήσει την κατάσταση. Κάτι ανάλογο, προσθέτει ο κ. Κεραμάρης, δε γίνεται πουθενά στον κόσμο. Ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης των γιατρών, σύμφωνα με όλους τους επιστημονικούς, ιατρικούς φορείς του κόσμου, είναι σαφής σε τρεις βαθμίδες (προπτυχιακή, μεταπτυχιακή - ειδικότητα, συνεχιζόμενη εκπαίδευση μετά την ειδικότητα), οπότε η μεταπτυχιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα τμήμα της προπτυχιακής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν το υπουργείο υιοθετήσει την πρόταση αυτήν που έχει καθαρά λογιστικό χαρακτήρα, θα διαλύσει το σύστημα υγείας. Πώς; Αν η ειδικότητα ενταχθεί στις βασικές σπουδές της Ιατρικής που διαρκούν 6 χρόνια, θα μειωθούν σημαντικά οι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και οι ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι τεράστιες. Αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας -κυρίως της περιφέρειας- στηρίζονται στους ειδικευόμενους που κάνουν εφημερίες και μάλιστα περισσότερες από τους ειδικευμένους γιατρούς. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τονίζουν τα μέλη της Εταιρείας Νέων Γιατρών, θα μπει λουκέτο σε πολλά νοσοκομεία και το ΕΣΥ θα καταρρεύσει.

Επιπλέον, οι ειδικευόμενοι θα θεωρούνται πλέον εκπαιδευόμενοι φοιτητές, οπότε δεν αποκλείεται να είναι άμισθοι και ανασφάλιστοι. Τώρα οι ειδικευόμενοι πληρώνονται όσο κάνουν την ειδικότητά τους, έχουν ένσημα και μετρά κανονικά ο χρόνος της ειδικότητας στο συνταξιοδοτικό. Οι γιατροί διευκρινίζουν ότι το υπουργείο Υγείας δεν πρέπει να συγχέει την ειδικότητα των γιατρών με την πρακτική εξάσκηση που κάνουν οι φοιτητές των ΤΕΙ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Κεραμάρης, υπάρχει και ο κίνδυνος να υποβαθμιστούν τα ελληνικά πτυχία Ιατρικής, ενώ θα τεθεί και θέμα επάρκειας γνώσεων. Ο παιδοχειρουργός, που σπουδάζει τώρα έξι χρόνια Ιατρική κι έπειτα κάνει επτά χρόνια ειδικότητα, θα έχει τις ίδιες γνώσεις και την ίδια εμπειρία με τον παιδοχειρουργό που θα κάνει σπουδές και ειδικότητα μαζί, σε έξι χρόνια;

Προβληματισμός

Την ίδια ώρα, οι νέοι γιατροί έχουν πολλά ερωτηματικά και για την άδεια που σκέφτεται να δώσει το υπουργείο Υγείας στις επιστημονικές εταιρίες να χορηγούν τίτλους ιατρικής ειδικότητας. Οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι θα είναι «αιχμάλωτοι» των μελών - γιατρών των εταιριών.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=90115

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου