Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Απογραφή πληθυσμού



Γενική απογραφή του πληθυσμού της χώρας πρόκειται να διεξάγει από τις 10 έως τις 24 Μαΐου η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ρίχνοντας στη "μάχη" 55.000 άτομα.
Από το πρωί της ερχόμενης Τρίτης οι απογραφείς θα αρχίσουν να χτυπούν πόρτα πόρτα όλες τις κατοικίες ανά την Ελλάδα, με σκοπό να καταγράψουν πολύτιμα στοιχεία. Στην περίπτωση που οι ένοικοι απουσιάζουν τότε θα ορίζεται νέα συνάντηση μέσω τηλεφώνου. Κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνέντευξης, που δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, οι πολίτες καλούνται να δώσουν στον απογραφέα πληροφορίες για τη συμπλήρωση δύο ερωτηματολογίων. Το πρώτο θα αφορά την κατοικία και ειδικότερα την παλαιότητα, τον τύπο (πολυκατοικία, μονοκατοικία), το εμβαδόν, καθώς επίσης και θέματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τη θέρμανση, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις θέσεις πάρκινγκ και την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες. Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο θα συλλέγονται στοιχεία για τους ίδιους τους ενοίκους αναφορικά με την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους, τον τόπο γέννησης και τον δήμο στον οποίον ανήκουν.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι κατά την επίσκεψη του απογραφέα, καθώς οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να δοθούν από όποιον βρίσκεται εκείνη την ώρα στο σπίτι. Επιπλέον πρόκειται να απογραφούν όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των Ρομά και των αστέγων, χωρίς να ζητηθεί από κανέναν κάποιο αποδεικτικό έγγραφο νομιμότητας. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέας Γεωργίου επεσήμανε ότι δεν πρέπει να φοβηθούν οι μετανάστες να δώσουν τα στοιχεία τους, καθώς όπως εξήγησε: "Δεσμευόμαστε από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι τα στοιχεία που θα συλλέξουμε πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο για στατιστικούς σκοπούς και δεν θα διατεθούν πουθενά άλλου" και πρόσθεσε πως "η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ". Για την απογραφή των μεταναστών έχουν εκδοθεί ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε οχτώ γλώσσες, ενώ η Αρχή έχει φροντίσει να υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς αλλά και συνοδοί, οι οποίοι θα προέρχονται από συλλόγους μεταναστών. Όσον αφορά τους αστέγους θα προσεγγιστούν μέσω των κέντρων σίτισης και στέγασης απόρων.
Παράλληλα ο κ. Ανδρέας Γεωργίου τόνισε ότι "σκοπός είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους".
Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, κ. Αθανασία Ξενάκη υπογράμμισε ότι: "Σε σχέση με την απογραφή του 2001, που κράτησε μόνο μια ημέρα, η φετινή δίνει το περιθώριο χρόνου για ακριβέστερα αποτελέσματα και πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα".
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 213 135 2138-2140 ή να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση www.apografi2011.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου