Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο Ελληνες επιστήμονες

Δύο καταξιωμένοι Έλληνες γιατροί θα τιμηθούν με το αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2011, σε μία σεμνή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Το Αριστείο Μποδοσάκη, που θεσμοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για να αναγνωρίζει και να προβάλλει καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες επιστήμονες, απονέμεται φέτος για πέμπτη φορά.
Τα τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος για την σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της παθογένειας των αυτοάνοσων συστηματικών ρευματικών παθήσεων, και Γεώργιος Χρούσος για τις πρωτοποριακές μελέτες του σχετικά με την παθοφυσιολογία του στρες και τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων.
Στην επιλογή των βραβευθέντων για την καταβολή του Αριστείου, ύψους 150.000 ευρώ, μεγάλη βαρύτητα είχε η συμβολή τους στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο, το οποίο έχει λάβει διεθνή αναγνώριση.
Oι βραβευθέντες έχουν τιμηθεί με τις σημαντικότερες για τον κλάδο τους διεθνείς βραβεύσεις και η έρευνά τους έχει επηρεάσει καθοριστικά το έργο και την έρευνα άλλων επιστημόνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος επικέντρωσε το ερευνητικό του έργο στις κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου Sjοgren, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και της αγγειίτιδας στα διάφορα όργανα και συστήματα.
Ενώ ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη Βιοϊατρική βιβλιογραφία ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα κλινικών καταστάσεων, πέραν της κλασσικής Ενδοκρινολογίας (όπως η εγκυμοσύνη, η ανάπτυξη, το χειρουργικό στρες, ο ύπνος και το σηπτικό shock), καθώς και χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, (όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές της διατροφής και οι αυτοάνοσοι νόσοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου