Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βραχνάδα στη φωνή


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε  για τα αίτια που την προκαλούν καθώς και για την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων

 

Η φωνή παράγεται με τις κινήσεις των φωνητικών χορδών που βρίσκονται στο λάρυγγα. Ο αέρας από τους πνεύμονες περνάει μεταξύ των φωνητικών χορδών, τις κάνει να δονούνται και έτσι παράγουν ήχο.  Οι φυσιολογικές φωνητικές χορδές έχουν τη δυνατότητα να πάλλονται 100 φορές το δευτερόλεπτο (εικόνα 1). Η ποιότητα (χροιά) της φωνής  εξαρτάται από τη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Το πιο συχνό σύμπτωμα από παθήσεις του λάρυγγα είναι  το βράχος της φωνής – (η γνωστή σε όλους μας βραχνάδα) που κυρίως προκαλείται από διαταραχές των φωνητικών χορδών.

Πού οφείλεται η βραχνάδα στη φωνή

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν βραχνάδα στη φωνής. Αυτές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που ο ωτορινολαρυγγολόγος με την εξέταση βλέπει μία συγκεκριμένη βλάβη στις φωνητικές χορδές ή στο λάρυγγα, και σε αυτές που δεν υπάρχει ορατή βλάβη. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των φωνητικών χορδών που προκαλούν βραχνάδα είναι:

Λαρυγγίτιδα

Οξεία λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή του λάρυγγα που συνήθως συμβαίνει στο κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή από έντονη φωνή (ουρλιαχτό) πχ. στο γήπεδο ή σε συναυλία.

Χρόνια λαρυγγίτιδα ονομάζεται η ερυθρότητα ή και πάχυνση στις φωνητικές χορδές και προκαλείται από κακή χρησιμοποίηση της φωνής, κάπνισμα, ανεπαρκή λήψη υγρών, παραμονή σε ξηρή ατμόσφαιρα, αναπνοή με το στόμα και από τη λήψη φαρμάκων όπως τα διουρητικά, τα αντιϊσταμινικά και ειδικότερα τα εισπνεόμενα. Το κάπνισμα προκαλεί πρήξιμο και γενικευμένη φλεγμονή του φωνητικού αγωγού από τον καπνό και τη θερμότητα. Επίσης, η κατάχρηση οινοπνεύματος μειώνει τις ικανότητες των φωνητικών χορδών. Σε μεγάλες ποσότητες, το αλκοόλ μειώνει τις εκκρίσεις στο λάρυγγα και ξηραίνει τις φωνητικές χορδές. Η λαρυγγίτιδα θεραπεύεται με απαλλαγή από το αίτιο που την προκαλεί και με φάρμακα.

Άλλη μία συνήθης αιτία που προκαλεί χρόνια λαρυγγίτιδα είναι η γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση, όταν δηλαδή το γαστρικό υγρό του στομάχου παλινδρομεί από τον οισοφάγο στο λάρυγγα και ερεθίζει τις φωνητικές χορδές. Τα πιο τυπικά συμπτώματα είναι βραχνάδα, ιδίως το πρωί, που βελτιώνεται στη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα κόμπου στο λαιμό, επιθυμία καθαρισμού του λαιμού και ίσως ερεθιστικός βήχας. Στο 30% των ασθενών μπορεί να υπάρχει γαστρική παλινδρόμηση χωρίς όμως να υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα. Ειδικότερα τα πικάντικα φαγητά και ο καφές ερεθίζουν το βλεννογόνο και προκαλούν παλινδρόμηση. Θεραπεύεται με σωστή διατροφή και φάρμακα.

 

Πολύποδες 
Είναι εκτεταμένο οίδημα (πρήξιμο) των φωνητικών χορδών που δημιουργείται με τη συσσώρευση υγρού τοπικά στο χώρο κάτω από το επιθήλιο των φωνητικών χορδών (Εικόνα 2). Συνήθως εμφανίζονται στη μία ή και στις δύο φωνητικές χορδές αν και σε μερικές περιπτώσεις ολόκληρη η φωνητική χορδή μπορεί να  πρηστεί και να γίνει όλη σαν πολύποδας. Συχνά εμφανίζεται στους τραγουδιστές, στους εκπαιδευτικούς, στους δικηγόρους, στους πωλητές και γενικά σε άτομα που χρησιμοποιούν έντονα τη φωνή τους στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Σχεδόν πάντα σχετίζεται με το κάπνισμα, ακόμα και με το παθητικό κάπνισμα. Οι πολύποδες, μολονότι στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις όγκοι, αν δεν υποχωρήσουν με την κατάλληλη θεραπεία, χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση και ιδιαίτερα στους καπνιστές, για τον αποκλεισμό καρκίνου.

         
 Εικόνα 1: Φυσιολογικές φωνητικές χορδέs          Εικόνα 2: Πολύποδες στις φωνητικές χορδές                                              
(Ενδοσκοπική εικόνα)
Εικόνα 3: Κακοήθης όγκος
(Καρκίνος) στην αριστερή φωνητική χορδή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου