Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε μειωμένες γνωστικές ικανότητες: Μελέτη



«Φάρμακο» ο ύπνος διάρκειας επτά ωρών

Λιγότερες ή περισσότερες ώρες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά





Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή ακόμα και εγκεφαλικού έχουν όσοι κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες της ημέρας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ενώ εξίσου επικίνδυνος μπορεί να αποβεί και ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες.

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα άνω των 60 ετών που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, καθώς έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου.

Εκτιμούν, πάντως, ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος.

Εξάλλου, δεύτερη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι μια περιστασιακή δόση γερού ύπνου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποτελεί καλό "φάρμακο" για όσους συνήθως κοιμούνται λίγο μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα.

Πάντως, Ακόμα και ένας ύπνος δέκα ωρών κατά περιόδους ίσως δεν είναι τελικά αρκετός για να αναπληρώσει πλήρως τον χαμένο ύπνο και να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης ύπνου.               


Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

 Μια νέα μελέτη έχει δείξει ότι ο κακός ύπνος ως άτομο φθάσει στη μέση ηλικία μπορεί να σημαίνει ότι ο εγκέφαλος είναι πρόωρα γήρανση, που αντιστοιχεί σε πτώση έως και επτά ετών.
Η μελέτη περιέλαβε περισσότερα από 5.400 άτομα ηλικίας 45-69 και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση του εγκεφάλου εξουσία στα άτομα που είχαν, κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου, άλλαξε το ποσό που κοιμόταν από το βέλτιστο έξι έως οκτώ ώρες ανά νύχτα.
Ο Jane Ferrie του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο University College London Medical School, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε: «Το κύριο αποτέλεσμα να βγει της μελέτης μας ήταν ότι οι δυσμενείς αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου φαίνεται να συνδέεται με τις φτωχότερες γνωστική λειτουργία σε μεταγενέστερο μέση ηλικία. "Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην έκδοση την 1η Μαΐου του περιοδικού Sleep.
Οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους, κατά την περίοδο 1997-1999 με τον καθορισμό των αριθμών αναφοράς και εκ νέου κατά την περίοδο 2002-2004 για τη συνέχεια. λειτουργίες τους γνωστική ελέγχθηκαν με τη χρήση ενός φάσματος δοκιμών που περιλαμβάνονται μετρήσεις μνήμη, το λεξιλόγιο και συλλογιστική. Επίσης, πραγματοποίησε τη μίνι ψυχική κρατική εξέταση, με σκοπό τη δοκιμή για τα πρώτα σημάδια της άνοιας .
Τους αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες τη νύχτα και οι άνδρες που κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Sleeping πολύ λιγότερο από έξι ώρες ή πολύ περισσότερο από οκτώ σχετίστηκε με χαμηλότερο σκορ γνωστικής λειτουργίας των ερευνητών που βρέθηκαν.
Εν συνέχεια εξετάστηκε ο τρόπος του ύπνου των ανθρώπων είχε αλλάξει.Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης το 2002-2004, 7,4% των γυναικών και το 8,6% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν αυξηθεί το ποσό που είχαν τον ύπνο σε σχέση με τα ποσά αναφοράς τους κατά την περίοδο 1997-1999. Σε σύγκριση με άτομα των οποίων οι συνήθειες ύπνου δεν είχαν μεταβληθεί από την έναρξη τους, εκείνοι που είχαν ύπνο εμφάνισαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε πέντε από τις έξι γνωστικά τεστ λειτουργίας.Μόνο μνήμη παρέμεινε αμετάβλητος. Στο 25% των γυναικών και το 18% των ανδρών, η ποσότητα του ύπνου μειώθηκαν σημαντικά από τα στοιχεία αναφοράς τους. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν χαμηλότερα σκορ στην αιτιολογία, το λεξιλόγιο και την παγκόσμια γνωστικά τεστ.
Αυτό ήταν ένα μέρος του Whitehall Study II, το οποίο έχει παρακολουθήσει περισσότερο από 10.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι από το 1985 να ερευνήσει κατά πόσο η υγεία επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες.

"Σχεδόν όλα τα πειραματικά δουλειά που γίνεται σε εργαστήρια ύπνου είναι όλες ύπνου για στέρηση», είπε ο Ferrie. "Αλλά όταν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα των ασθενειών, όταν εξετάζουμε την θνησιμότητα και τώρα, τη γνωστική λειτουργία, η οποία είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει κάνει αυτό, είναι το μακρύ άκρο της διανομής ύπνου, η οποία φαίνεται να είναι η πιο επιβλαβής.« Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί . Μια θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν πολλές ώρες ύπνου έχουν κατακερματισμένο ύπνο,  είπε ο Ferrie . "Είναι πράγματι στο κρεβάτι και το είδος των κοιμάται για πολύ καιρό, αλλά δεν έχουν το όφελος του βαθύ ύπνου, το οποίο είναι το κομμάτι που πραγματικά αποκατάστασης." Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν επίσης την τάση να κοιμούνται περισσότερο, και κατάθλιψη η ίδια έχει συσχετισθεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία. Ύπνος όπως ένα υγιές συμπεριφορά έχει παραμεληθεί πάρα πολύ καιρό, είπε ο Ferrie . «Βλέπουμε πολλά για το αλκοόλ, βλέπουμε πολλά σχετικά με το κάπνισμα.Δεν βλέπω πουθενά κοντά σε τόσο πολύ για τον ύπνο από την άποψη της προαγωγής της υγείας. "
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλή ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία και την ευημερία. Πάρα πολύ ύπνου έχει επίσης συνδέεται με πρόωρο θάνατο. «Οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της πάρα πολύ, πολύ λίγο και η κακή ποιότητα του ύπνου για διάφορες πτυχές της υγείας έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μεγαλύτερη προσοχή ... Με δεδομένο ότι 24 / 7 η κοινωνία μας επηρεάζει όλο και περισσότερο για τη ζωή πολλών ανθρώπων, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι αλλαγές αποτελέσματα στον ύπνο διάρκεια μπορεί να έχει για την υγεία και την ευημερία σε μακροπρόθεσμη βάση », είπε ο Ferrie. Οι ερευνητές είπαν ότι η ιδανική ποσότητα διάρκεια του ύπνου από τις επτά ώρες κάθε βράδυ είχαν ως αποτέλεσμα την υψηλότερη βαθμολογία για κάθε γνωστικό τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου