Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Όσα πρέπει να ξέρεις για τα χάπια αδυνατίσματος

χάπια αδυνατίσματος, συμπληρώματα διατροφήςΗ βιομηχανία της παχυσαρκίας «πουλάει προσδοκίες» ή όντως υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να κάνουν ό,τι υπόσχονται; 

Της δρος Μαρία Αθ. Ψωμά, M.D., Ph.D., DU, ιατρού-μικροβιολόγου, Ιατρική της Παχυσαρκίας, διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI)
Το αποφάσισες, την έκανες και έχασες μερικά κιλά. Σταμάτησες τη δίαιτα, επέστρεψες στις παλιές διατροφικές σου συνήθειες και πήρες όσα έχασες και ίσως και περισσότερα. Απογοητευμένη, αναζήτησες από τον ειδικό ένα «μαγικό χάπι αδυνατίσματος», το οποίο θα σταματήσει την ακατάσχετη επιθυμία σου για φαγητό και θα κάψει λίπος. Λυπούμαστε που θα σε απογοητέψουμε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά «λιποδιαλυτικά» σκευάσματα. Το λίπος μειώνεται μόνο με τη μείωση θερμίδων και την αύξηση των καύσεων με άσκηση. Το Shape αναλύει για σένα όλες τις κατηγορίες των σκευασμάτων αδυνατίσματος βοηθώντας σε να επιλέξεις τις πιο φυσικές –για σένα– λύσεις.
Τα σκευάσματα που βοηθούν στο αδυνάτισμα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
1. ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ
* Χωρίς συνταγή ιατρού
 Είναι τα λεγόμενα «χάπια αδυνατίσματος» που κυρίως μπορείς να προμηθευτείς από αγνώστου προσελεύσεως πηγές στο Διαδίκτυο. Φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στην αύξηση του μεταβολισμού και να καταστέλλουν την όρεξη, χωρίς να έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Μιμούνται τη δράση της καφεΐνης, όπως η εφεδρίνη, οι αμφεταμίνες, η ουσία μα χουάνγκ, και ευτυχώς έχουν απαγορευτεί. Έχουν σημαντικές παρενέργειες όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγίες, αϋπνία, ταχυπαλμία και προκαλούν νευρικότητα και τρέμουλο σαν να έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα καφέ.
* Με συνταγή ιατρού Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Αυτά που δρουν στο πεπτικό σύστημα και εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους (ορλιστάτη), το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της αφόδευσης. Οι παρενέργειες είναι γαστρεντερικής φύσεως, όπως διάρροια, αέρια, μετεωρισμός, και εξαρτώνται από την ποσότητα λίπους που καταναλώνεται.
β) Αυτά που δρουν στο κέντρο της πείνας στον εγκέφαλο (σιμπουτραμίνη), αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, αρρυθμιών ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγούνται μαζί με αντικαταθλιπτικά. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η ξηροστομία, η δυσκοιλιότητα και η αϋπνία.
2. ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να σε βοηθήσουν.
* Βιταμίνη D Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συνήθως λείπει από το αίμα των υπέρβαρων ατόμων. Βελτιώνει την δράση της ινσουλίνης, την οστεοπόρωση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Παράγεται από το δέρμα μας όταν εκτίθεται στον ήλιο.
* Μαγνήσιο Θεωρείται το μέταλλο της ηρεμίας και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, στο ρυθμό της καρδιάς, στη δυσκοιλιότητα, τις κράμπες και την πίεση του αίματος. Ωστόσο καταναλώνουμε 75% λιγότερη ποσότητα από την απαιτούμενη. 
* Ω-3 λιπαρά οξέα Τα καλά λιπαρά που περιέχονται στα ιχθυέλαια ενεργοποιούν τα γονίδια που αυξάνουν το μεταβολισμό και σε βοηθούν να κάψεις λίπος. Η λήψη των συμπληρωμάτων έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και την πρόληψη ασθενειών. Επίσης, διευκολύνει τη δράση της ινσουλίνης, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τις φλεγμονές.
* 5-HTP (5 υδροξυτρυπτοφάνη) Η 5-HTP καταστέλλει την πείνα και, κυρίως, την επιθυμία για γλυκά και άμυλο. Επίσης, ηρεμεί γιατί συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας από τους λόγους που ζητάμε γλυκά και σοκολάτα σε περιόδους άγχους. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα κρίνει την δόση που χρειάζεσαι.
* Αντιοξειδωτικά Κρίνονται απαραίτητα σε καταστάσεις οξειδωτικού στρες. Όσο πιο οξειδωμένος είναι ο οργανισμός τόσο μειώνεται ο μεταβολισμός. Τα βασικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C, η Ε, το βήτα-καροτένιο, το συνένζυμο Q10, το α-λιποϊκό οξύ και το σελήνιο. Αυτά λειτουργούν αποτελεσματικά όταν βρίσκονται όλα μαζί. Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σε καταστάσεις στρες και αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και υδράργυρο.
* Σελήνιο Πρόκειται για ιχνοστοιχείο που δύσκολα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας, λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του στο έδαφος.
* Συνένζυμο Q10 Αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια και στο μεταβολισμό. Αυξημένες ανάγκες έχουν αυτοί που παίρνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης.
* Α-λιποϊκό οξύ Δρα όπως το Q10 και παράλληλα βελτιώνει το σάκχαρο και τις επιπλοκές του διαβήτη.
* Βιταμίνη Ε Είναι λιποδιαλυτή και απαιτεί λίπος για να απορροφηθεί. Βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης και, επομένως, του διαβήτη. Οι δόσεις της εξαρτώνται από τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στο αίμα.
* Συζυγές Λινολεϊκό Οξύ (CLA) Ανακαλύφθηκε το 1978 και είναι ένα φυσικό λιπαρό οξύ. Μελέτες πάνω σε ποντίκια έδειξαν μείωση του σωματικού λίπους, της όρεξης και αύξηση του μεταβολισμού. Στους ανθρώπους φαίνεται να μη μειώνει το σωματικό βάρος, όμως κάνει κάτι καλύτερο: μειώνει το σωματικό λίπος και χτίζει μυς. Οι μύες είναι μεταβολικά ενεργοί, που σημαίνει ότι καις λίπος ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι. Επίσης, βελτιώνει την ευαισθησία στη γλυκόζη, καταπολεμώντας τον κίνδυνο του διαβήτη. Μολονότι υπάρχει στο μοσχαρίσιο κρέας, το αρνί και τα γαλακτοκομικά, κρίνεται απαραίτητη η λήψη του ως συμπλήρωμα.
* Χρώμιο Αυτό το σημαντικό μέταλλο βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την επιθυμία για ζάχαρη. Το άγχος, ορισμένες τροφές (όπως το άσπρο αλεύρι), η έντονη άσκηση αλλά και η έλλειψή της και η ηλικία μειώνουν τα επίπεδα στο αίμα μας.
* Hoodia Παράγεται από ένα αφρικάνικο φυτό και φαίνεται να διεγείρει τον υποθάλαμο για παραγωγή ενέργειας (ΑΤΡ), δηλαδή αυξάνει το μεταβολισμό.
* Υδροκιτρικό οξύ (HCA) Προέρχεται από το εξωτικό φρούτο Garginia Gambodga. Δρα με τον ίδιο τρόπο με το Hoodia και παράλληλα εμποδίζει τη μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπος, μειώνει την όρεξη και επιταχύνει το μεταβολισμό. Μια έρευνα με 300 mg ημερησίως έδειξε μείωση του βάρους κατά 5% σε 8 εβδομάδες.
* Ακετυλ-L-Καρνιτίνη Σημαντικό αμινοξύ που βοηθά στη μεταφορά του λίπους στα μιτοχόνδρια για την καύση.
* Σύμπλεγμα βιταμινών Β Βοηθούν στη διαχείριση του στρες και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών από το σώμα.
Πράσινο τσάι Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, επιγαλοκατεχίνες), οι οποίες βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος, μειώνουν τη χοληστερόλη, το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στην πρόληψη καρκίνου και παθήσεων της καρδιάς. Αυξάνει τη θερμογένεση και το μεταβολισμό. Αναζήτησε μάρκες με 80% πολυφαινόλες και 55% επιγαλοκατεχίνες.
Μην ξεχνάς: Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με επίβλεψη ιατρού. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα τη σημερινή εποχή, αφού οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας οδηγούν στο πρόχειρο φαγητό, χωρίς σαλάτες και φρούτα. Ακόμη όμως κι αν προσέχεις τη διατροφή σου και καταναλώνεις επαρκή ποσότητα λαχανικών, είναι τόσο επιβαρημένα στις σύγχρονες καλλιέργειες ή καταναλώνονται έπειτα από μεγάλο διάστημα από τη συλλογή τους, οπότε οι βιταμίνες που τελικά περιέχουν είναι σε πολύ μικρή ποσότητα. Όλα τα φυσικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όταν είναι βιοδιαθέσιμα από τον οργανισμό, γι' αυτό και είναι σημαντικό αυτός που τα χορηγεί να γνωρίζει ακόμη και τον τρόπο παρασκευής τους και να προέρχονται από πιστοποιημένη εταιρεία. Επίσης, θα πρέπει να είσαι συνεπής στη δοσολογία και να μην αμελείς τη λήψη τους. Ακριβώς επειδή δεν είναι χημικά, απαιτούν χρόνο για να δράσουν. Στο μεταβολισμό παίζουν το ρόλο ενζύμων που επιταχύνουν τη διαδικασία καύσης του λίπους. Επίσης, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, μειώνονται οι λιγούρες και αποτοξινώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου