Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

http://www.mikrovio-drzax.blogspot.com/


Όπως επισημαίνει στο τελευταίο δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων, στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται η άνθιση της ελιάς.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  1045476999.jpg Εμφανίσεις:  10 Μέγεθος:  12,8 KB 

Οι μεσοπρώϊμες περιοχές βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη της άνθησης και οι όψιμες στο στάδιο του φουσκώματος των ανθέων.

Για την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη, το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου συνιστά: Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές η ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη είναι σε εξέλιξη. Οι πληθυσμοί είναι υψηλοί σε όλες τις περιοχές του δικτύου των φερομονικών παγίδων. Οι προνύμφες της ανθόβιας γενιάς καταστρέφουν τα άνθη. Βρέθηκαν ωοτοκίες σε ανθοταξίες των μεσοπρώιμων περιοχών.

Στην ανθόβια γενιά συνιστάται καταπολέμηση στην έναρξη της άνθισης, μόνο σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής). Ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δεν έχουν ανάγκη προστασίας.

Στις βιολογικές καλλιέργειες η καταπολέμηση πρέπει να γίνεται στην ανθόβια γενιά καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα βιολογικής αντιμετώπισης της καρπόβιας γενιάς.

Να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σκευάσματα του Βάκιλλου της Θουριγκίας, με επανάληψη του ψεκασμού σε 7-10 ημέρες. Η εφαρμογή τους δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

Α Σ Π Ι Δ Ι Ω Τ Ο Σ – Π Α Ρ Λ Α Τ Ο Ρ Ι Α : Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοκκοειδών συνιστάται αραίωμα της κόμης των δέντρων, αποφυγή άσκοπων αρδεύσεων και υπερβολικών αζωτούχων λιπάνσεων.

Όπου παρατηρούνται σοβαρές προσβολές να γίνει καταπολέμηση:

- Μεσοπρώιμες περιοχές : 20 - 24 Μαΐου.

-Όψιμες περιοχές: 26 - 30 Μαΐου.

Π Ο Λ Λ Ι Ν Ι Α
 : Οι προσβολές της συνεχώς επεκτείνονται. Προσβάλλει δέντρα παραμελημένα ή εξασθενημένα. Είναι κοκκοειδές που αναπτύσσεται κυρίως σε πληγές ή σκασίματα του φλοιού, στις μασχάλες των διακλαδώσεων και στα μάτια. Λόγω της απομύζησης των χυμών μειώνει τη νέα βλάστηση (μικρού μήκους βλαστοί, μικροφυλλία) και προκαλεί νέκρωση των λεπτών κλαδιών. Τα μελιτώδη απεκκρίματα της ευνοούν την ανάπτυξη της καπνιάς.

Καλλιεργητικές φροντίδες όπως η εξυγίανση των δέντρων με αφαίρεση των προσβεβλημένων και εξασθενημένων κλαδιών, η βελτίωση της ζωτικότητας και η διατήρηση της καλής θρεπτικής τους κατάστασης είναι αποτελεσματικότερες από τις χημικές επεμβάσεις.

Μεσοπρώιμες περιοχές : 20 - 24 Μαΐου.

Όψιμες περιοχές: 26 - 30 Μαΐου.

Ψ Υ Λ Λ Α : ( Β Α Μ Β Α Κ Α Δ Α ) Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές, μειωμένη ανθοφορία και έντονη προσβολή στις ανθοταξίες (πάνω από 30% στο σύνολο των ανθέων) δικαιολογούν άμεσο ψεκασμό με εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Για να είναι αποτελεσματική η επέμβαση θα πρέπει να προστεθεί ειδικό διαβρεκτικό στο εντομοκτόνο, ώστε το διάλυμα να διαπερνά τα κηρώδη νημάτια και να φτάνει στις νύμφες του εντόμου. Σε ελαιώνες με ικανοποιητική ανθοφορία δεν συνιστάται καταπολέμηση.

Το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου τονίζει ότι οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εχθρών πρέπει να γίνονται με την επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχουν αποσταλεί.

Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παράσιτα, αρπακτικά) που βρίσκονται σε υψηλούς πληθυσμούς αυτή την εποχή.

Να διαβάζονται προσεκτικά οι οδηγίες στις ετικέτες των φαρμάκων πριν τη χρήση.

Πηγή: Πατρίς
__________________

Μη φοβηθείς το δένδρο που άπλωσε

τις ρίζες του βαθειά στο χώμακι αν σπάσει τη κορφή του ο άνεμοςκαι τα πυκνά κλαδιά του ακόμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου