Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Πόσο θ’ αντέξει ακόμα η κυβέρνηση Παπανδρέου;

«Πολλοί ποντάρουν στην αποτυχία μας» είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ταυτίζοντας την πορεία της κυβέρνησης με την πορεία της χώρας, το σύνολο της εθνικής μας πορείας. Παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη να γίνει πράξη το τετραετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έως το 2015 δηλαδή.
«Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει, επεσήμανε σχετικά, για να αλλάξει πραγματικά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θα περάσουμε αυτή τη δοκιμασία, την πατριωτική ευθύνη»
Κι όλα αυτά όχι μόνο χθες, αλλά όλες τις τελευταίες εβδομάδες, μέσα σ’ ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ίδιου του πρωθυπουργού.
* Πολλαπλής μάλιστα. Κατ’ αρχήν αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας, κατόπιν της κοινωνικής αποδοχής και τώρα πλέον του χρονικού ορίζοντα βίου. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ορίζοντα νέας τετραετίας (δεύτερης) και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εξαντλήσει την πρώτη τετραετία, από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013. Στο μέσο περίπου του νέου Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου, ακόμα και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου συμπληρώσει τετραετία πλήρη.
* Μπορεί να συμβεί αυτό; Οχι, σε καμία περίπτωση. Ηδη πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες και επιπλέον όσο περισσότερο αργήσουν από σήμερα, τόσο χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπουν πιθανότητα ανάταξης της σημερινής άρρωστης κυβέρνησης και διακυβέρνησης και θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν αναπόφευκτες το φθινόπωρο.
Οταν θα έχει κλείσει δύο χρόνια βίου η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως συνέβη το 2009 με την κυβέρνηση Καραμανλή της δεύτερης τετραετίας. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, είτε στις πλατείες είτε οργισμένη σιωπηλά ακόμη, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, έχει ξοδέψει τον πολιτικό της χρόνο.
* Αυτό το διάχυτο κλίμα μιας ληξιπρόθεσμης διακυβέρνησης είναι κυρίαρχο ανάμεσα στα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν την υπερασπίζονται παρά ελάχιστοι, την επικρίνουν οι περισσότεροι, δεν προσδοκούν βελτίωση οι πάντες. Το «πατριωτικό καθήκον σωτηρίας της χώρας» που διακήρυξε πάλι χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός δεν συγκινεί, δεν πείθει κανέναν. Ακόμα και με «στολίδια, χάντρες λαμπερές» για υπουργούς τεχνοκράτες, ανασχηματισμούς κ.λπ.
Το φθινόπωρο φέρνει εξελίξεις για την έξοδο – πτώση της κυβέρνησης.



πηγή : http://www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου