Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΕΦΟΔΟΣ ΞΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ



 
Για έφοδο στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τις συγχωνεύσεις της κυβέρνησης, ετοιμάζονται διεθνείς εταιρείες με στόχο την «αναδιοργάνωσή τους» και τη λειτουργία τους (σ.σ. των νοσοκομείων) ως «αυτόνομων» επιχειρήσεων, στις οποίες θα γίνονται επενδύσεις και θα έχουν σταθερό ετήσιο ρυθμό αποδόσεων.


Οι παραπάνω κατευθύνσεις φάνηκαν καθαρά σε εκδήλωση της αγγλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπου έγινε παρουσίαση της αγγλικής εταιρείας «Unipart Expert Practices» (UEP). Είναι μια εταιρεία που παρέχει «υπηρεσίες αναδιοργάνωσης δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών παγκοσμίως». 

Κεντρική επιλογή της UEP είναι η λεγόμενη δέσμευση των εργαζομένων σε διάφορα επίπεδα της παραγωγικής δραστηριότητας. Ετσι οι εργαζόμενοι θα έχουν μια «θετική συμπεριφορά», θα αποφασίζουν οι ίδιοι, καθώς «θα γνωρίζουν το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας» και δε θα χρειάζεται η παραπομπή ενός θέματος στους μάνατζερς για να αποφασίσουν εκείνοι.

Η UEP ήταν μια επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και παρήγαγε αυτοκίνητα, αλλά ιδιωτικοποιήθηκε την εποχή της Θάτσερ. Στη συνέχεια πέρασε στους εργαζόμενους με τη «μορφή συνεταιρισμού» και εκτός από τα αυτοκίνητα ασχολήθηκε και με άλλους τομείς, όπως η Υγεία. Με βάση τη φιλοσοφία της δέσμευσης, «η σύγκρουση βιομηχανίας με τα συνδικάτα εκριζώθηκε στη UEP», όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση. 

Δηλαδή, κάμφθηκε η αγωνιστική διεκδίκηση από τους εργαζόμενους και έτσι - όπως τονίστηκε - η «δέσμευση εκτός από τους εργαζόμενους πρέπει να αφορά τους μάνατζερς, ακόμα και τους πολιτικούς στα πλαίσια του συστήματος»(!)

Η UEP συνεργάστηκε με το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που ανέφερε ένα στέλεχος ενός νοσοκομείου 600 κλινών: «Εξοικονομούν» δύο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας το χρόνο από τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία και ένα εκατομμύριο από τη μείωση των απουσιών του προσωπικού. Το νοσοκομείο λειτουργεί πια αυτόνομα και από τις επενδύσεις έχει μέση ετήσια απόδοση 3,5%...

Για την Ελλάδα, η UEP προτείνει μια «δυναμική συνεργασίας με την "Grant Thornton" (ξένη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων) και την "Accuraite AE" (εταιρεία ιατρικών ελέγχων), ώστε το Εθνικό Σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά θέματα, που σχετίζονται με προμήθειες, logistics, κλινική διακυβέρνηση, στελέχωση, διοίκηση, πρόσβαση και ροή ασθενών».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, ο οποίος είπε ότι η λύση για τα νοσοκομεία βρίσκεται στο πλάνο του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, που αντιστοιχεί για την Υγεία. Επίσης παρευρέθηκε και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος υπερθεμάτισε των αλλαγών, αναφέροντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
-----------------------------------
Πηγή: prezatv.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου