Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Καταργείται και το τραπεζικό απόρρητο


Καταργείται και το τραπεζικό απόρρητο


Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους τους φορολογούμενους προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος. Η Εφορία θα μπορεί να ελέγχει όλες τις τραπεζικές συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς, μάλιστα, την ενημέρωση και τη συγκατάθεση του φυσικού προσώπου αλλά και την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σχετικά, η διάταξη του νόμου ορίζει ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος που θα τους ζητηθεί και θα αφορά στα εισοδηματικά στοιχεία και τις οικονομικές συναλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν:
* Στοιχεία λογαριασμών ενεργών ή μη.
* Στοιχεία για μεταφορές πίστωσης.
* Εμβάσματα.
* Αμεσες χρεώσεις.
* Τραπεζικές επιταγές.
* Εισπράξεις μέσω πιστωτικών καρτών.
* Δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
* Στοιχεία για ακίνητη και κινητή περιουσία (ακίνητα, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία ή σκάφη αναψυχής και λοιπά περιουσιακά στοιχεία), καθώς και κάθε άλλου στοιχείου αναγκαίου στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
* Αμοιβές.
* Αποζημιώσεις.
* Οικονομικές ενισχύσεις.
* Επιδοτήσεις.
* Απαιτήσεις από δικαστικές διεκδικήσεις.
* Στοιχεία για την παροχή αδειών άσκησης επαγγέλματος.
Το είδος των υποβαλλόμενων στοιχείων και πληροφοριών, οι μορφότυποι ανταλλαγής τους, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα θα καθορίζεται απευθείας με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Η παραπάνω απόφαση ακολουθεί τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να εντοπίσει και να φορολογήσει τα διαφυγόντα κεφάλαια από καταθέσεις που στο εξωτερικό. Μάλιστα, εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων με την ευνοϊκότερη μεταχείριση κατά το φορολογικό έλεγχο.

πηγή : www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου