Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ(ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)


ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ(ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)

Ενδοδοντική θεραπεία ονομάζουμε την θεραπεία του πολφού του δοντιού.Προβαίνουμε σε αυτήν όταν ο πολφός του δοντιού φλεγμαίνει ή έχει μολυνθεί λόγω τερηδόνας ή τραυματισμού και τον αφαιρούμε.
Ένα δόντι που χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία δεν πονάει πάντα και αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για κάποιον να επισκεφτεί τον οδοντίατρο. Εάν δεν γίνει ενδοδοντική θεραπεία εγκαίρως, το ενδεχόμενο του να δημιουργηθεί απόστημα είναι πολύ πιθανό. Το απόστημα μπορεί να φθείρει το οστό που περιβάλλει την ρίζα του δοντιού και όταν η βλάβη προχωρήσει, η μοναδική λύση που απομένει είναι η εξαγωγή.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια λεπτομερειακή και χρονοβόρα εργασία.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται σε τρείς συνεδρίες.
Κατά την πρώτη επίσκεψη:
Γίνεται μια ακτινογραφία του δοντιού
Διενεργείται τοπική αναισθησία και απομονώνεται το δόντι από το σάλιο με τολύπια βάμβακος.
Ακολούθως διανοίγεται το δόντι και αφαιρείται ο φλεγμένων πολφός. Ο οδοντίατρος καθαρίζει και διαμορφώνει κατάλληλα τους ριζικούς σωλήνες. Η απολύμανση των ριζικών σωλήνων γίνεται με ειδικά διαλύματα για την εξουδετέρωση των μικροβίων.
Τοποθετείται ειδικό φάρμακο, προσωρινό σφράγισμα και ενδεχομένως χορηγούνται αντιβιοτικά στον ασθενή αν υπάρχει φλεγμονή που να έχει επεκταθεί πέρα του ακρορριζίου του δοντιού.
Αν μεταξύ των επισκέψεων πέσει το προσωρινό σφράγισμα , πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα τον οδοντίατρο για να σας επανατοποθετήσει υλικό ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα μόλυνσης από τα μικρόβια του στόματος.
Κατά τη δεύτερη επίσκεψη:
Αφού αφαιρεθεί το προσωρινό σφράγισμα, ο οδοντίατρος καθαρίζει, στεγνώνει και αποστειρώνει κάθε ριζικό σωλήνα. Ακολούθως γεμίζει κάθε ριζικό σωλήνα με εμφρακτικό υλικό(κώνους γουταπέρκας).
Ο οδοντίατρος θα χρειαστεί μια ακτινογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι ριζικοί σωλήνες έχουν γεμίσει σωστά.
Εν συνεχεία κλείνει το δόντι με προσωρινό σφράγισμα.
Κατά την τρίτη επίσκεψη:
Αφαιρείται το προσωρινό σφράγισμα και το δόντι σφραγίζεται κανονικά.Η τελική αποκατάσταση του δοντιού γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα, στεφάνη, επένθετο συνθετικής ρητίνης κα.


Επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας
Η πιθανότητα επιτυχίας υπερβαίνει το 90%
Σε σπάνιες περιπτώσεις με πολύ στενές ρίζες, έντονες κάμψεις ή όταν υπάρχουν παράπλευροι σωλήνες, παρεμβαίνουμε χειρουργικά και σφραγίζουμε ανάστροφα το άκρο της ρίζας.
Πιθανό είναι το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι να εμφανίζει κάποια ευαισθησία για μερικές ημέρες.
Στην περίπτωση αυτή μην μασάτε από την πλευρά που βρίσκεται το δόντι. Αν χρειαστεί πάρτε παυσίπονο που σας έχει χορηγήσει ο οδοντίατρος για 3-4 ημέρες. Το δόντι που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα και λειτουργεί σαν τα υγιή δόντια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στήριγμα σε μια προσθετική εργασία. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει απορρόφηση του οστού στην περιοχή του δοντιού που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία, κρίνεται απαραίτητη η κλινική και ακτινογραφική παρακολούθηση του δοντιού για ένα χρονικό διάστημα ,ενός έτους συνήθως.



"πηγή : e-dentistry.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου