Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

"Μαύρο" ψήφισε η πλατεία

Πλατεία Συντάγματος ώρα 00.58. Τη στιγμή που από τη μικροφωνική εγκατάσταση ανακοινωνόταν η είδηση της ψήφου εμπιστοσύνης που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αποσπάσει από τη Βουλή, ένα παρατεταμένο γιουχάισμα από χιλιάδες συγκεντρωμένους «αγανακτισμένους» πολίτες συντάρασσε τα θεμέλια του Κοινοβουλίου.
«Είτε είναι 151, είτε είναι 155, δεν υπάρχει καμία ανοχή για την κυβέρνηση που εφαρμόζει το πιο βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας στη μεταπολεμική Ευρώπη», συμπλήρωνε η φωνή στα μεγάφωνα, εκφράζοντας το ηχηρό «όχι» που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέει στη «νέα» κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Περισσότεροι από 20.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, την ίδια ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνονταν οι συζητήσεις για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πλησίαζε η στιγμή της τελικής ψηφοφορίας. Η εικόνα γνώριμη. Φωνές, συνθήματα, κόρνες, λέιζερ και καπνογόνα.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, ανταποκρίθηκαν στην παρότρυνση των Αγανακτισμένων που τους καλούσαν να καταθέσουν τη δική τους ψήφο αποδοκιμασίας στην κάλπη της πλατείας Συντάγματος.
Φυσικά, οποίος έφτανε στο Σύνταγμα διαπίστωνε γρήγορα ότι κάλπη δεν υπήρχε. Όπως ανέφεραν οι Συγκεντρωμένοι, ως κάλπη λειτουργούσε συμβολικά ο χώρος της πλατείας και ως ψήφος η παρουσία των πολιτών εκεί.
Πάντως, οι «αγανακτισμένοι» πολίτες δεν έκαναν τελικά πράξη τις… απειλές τους για αποκλεισμό του Κοινοβουλίου και κλείσιμο δρόμων από τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτι που είχε εκφραστεί μέσω σχετικών ψηφισμάτων της Λαϊκής Συνέλευσης.
Υπό τον φόβο των Ιουδαίων, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάνει από νωρίς χθες αισθητή την παρουσία τους, με διμοιρίες των ΜΑΤ να φρουρούν τον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και αστυνομικές κλούβες να βρίσκονται σταθμευμένες παράπλευρα της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.
Μάλιστα όσο περνούσε η ώρα ο αστυνομικός κλοιός γύρω από το Κοινοβούλιο γινόταν εντονότερος.
Στις 7 το απόγευμα αποκλείστηκε η είσοδος της Βουλής με πλαστικά παραπετάσματα και κλούβες που τοποθετήθηκαν κάθετα στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, ενώ την εμφάνισή της έκανε για άλλη μια φορά η «αύρα», το ειδικό όχημα καταστολής πλήθους της ΕΛ.ΑΣ., με κανονάκι νερού.
Ένταση επικράτησε λίγο πριν από τις 11 στην αρχή της Πανεπιστημίου όταν κάποιοι ανέφεραν ότι είδαν ομάδα κουκουλοφόρων οι οποίοι επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το Σύνταγμα. Το γεγονός ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.
Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Καλαμάτα, όπου οι «Αγανακτισμένοι» της πόλης έστησαν κάλπη στην Πλατεία της 23ης Μαρτίου. Εκεί, καλούσαν όλους τους πολίτες της πόλης να ψηφίσουν συμβολικά «ναι» ή «όχι» για το αν θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση που δημιουργήθηκε μετά τον ανασχηματισμό.
Πλέον, όλη η προσοχή των «αγανακτισμένων» στρέφεται στην ημερομηνία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ημέρα που, όπως τονίζεται, θα αποτελέσει την κορύφωση των δράσεων του κινήματος.
Ένα μεγάλο χάρτινο ημερολόγιο που έχει αναρτηθεί στην Πλατεία μετρά αντίστροφα τις ημέρες μέχρι την 28η Ιουνίου, ενώ σήμερα οι συνελεύσεις όλων των γειτονιών της Αθήνας συναντιούνται ώστε να συντονίσουν τη δράση τους για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Τέλος, σήμερα το απόγευμα καταφθάνουν στο Σύνταγμα και οι 30 περίπου Σπαρτιάτες «Αγανακτισμένοι» που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή πεζή από την πρωτεύουσα της Λακωνίας. Χθες το μεσημέρι, κινούμενοι επί της Εθνικής Οδού, πέρασαν τον Ισθμό της Κορίνθου και μπήκαν στην… τελική ευθεία για την Αθήνα.



Πηγή : adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου