Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αλήθειες και μύθοι για τα αντηλιακά


antiliako
Αν και κυκλοφορούν δεκάδες αντιηλιακά στο εμπόριο λίγα είναι αυτά που προσφέρουν πραγματική προστασία. Και μόνο όταν εμείς τα χρησιμοποιούμε σωστά!
Πρόσφατα μερικοί από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές αντηλιακών αντιμετώπισαν τη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι ότι τα προϊόντα τους παραπλανούσαν τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια και την επάρκεια τους. Οι εξελίξεις αυτές θόλωσαν ακόμη περισσότερο το τοπίο της αγοράς αντηλιακών αφού πλέον δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Είναι το πρόβλημα στα ίδια τα προϊόντα; Ή μήπως στη χρήση τους;

1. Το αντηλιακό από μόνο του είναι ικανοποιητική προστασία
Αλήθεια: Η Φραντσέσκα Φουσκό, Καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Μάουντ Σινέ της Νέας Υόρκης, εξηγεί: «Το αντηλιακό προστατεύει μόνο ως ένα σημείο από τον ήλιο και παρά τη χρήση του διατρέχετε κατά 50% κίνδυνο να καείτε». Για το λόγο αυτό πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας σε σκιερό μέρος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το μεγάλο καπέλο και τα γυαλιά ηλίου πρέπει πάντα να τα χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με το αντιηλιακό και σε περίπτωση που δούμε να εμφανίζονται εγκαύματα να ζητάμε τη γνώμη ενός δερματολόγου.

2. Ο δείκτης προστασίας μετρά το επίπεδο προστασίας ενάντια στις ακτίνες UVB και UVA
Αλήθεια: Ο δείκτης προστασίας μετρά μόνο το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVB. Η Γουόργουικ Μόρισον, Καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς, σημειώνει ότι 16 επιπλέον ενεργά συστατικά που έχουν εγκρίθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (ΗΠΑ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αντηλιακά για επαρκέστερη προστασία. Γι’ αυτό πέρα από το δείκτη προστασίας ελέγχουμε τα αντηλιακά και για ένα από τα παρακάτω συστατικά: Avobenzone, octocrylene (οκτοκριλένιο), διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδάργυρου και Mexoryl SX.

3. Κάποια αντηλιακά μπορούν να σας προστατέψουν όλη μέρα
Αλήθεια: Η Καθηγήτρια Φουσκό υποστηρίζει: «Άσχετα από τον δείκτη προστασίας ή αυτό που λέει η ετικέτα, τα αντηλιακά πρέπει να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες. Τα ενεργά συστατικά στα περισσότερα προϊόντα αρχίζουν να εξασθενούν όταν εκτίθενται στον ήλιο». Μόνο φυσικά «φράγματα», όπως το οξείδιο του ψευδάργυρου, παραμένουν ισχυρά ύστερα από δύο ώρες, αλλά δεν είναι όλα τα αντηλιακά φτιαγμένα από αυτά τα συστατικά.

4. Κάποια αντηλιακά είναι αδιάβροχα
Αλήθεια: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αναγνωρίζει τον όρο «αδιάβροχος», επομένως δεν πρέπει να υπολογίζουμε ότι ένα αντηλιακό θα διαρκέσει ύστερα από πολλές ώρες κολύμπι. Ο όρος «ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα» σημαίνει ότι το προϊόν παρέχει προστασία από τον ήλιο μέχρι μετά από 40 λεπτά έκθεσης στο νερό) ενώ πολύ ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα 80 λεπτά. Για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσετε.

5.Ένα αντηλιακό μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία από τον ήλιο
Αλήθεια: Η Φουσκό προειδοποιεί: «Κανένα αντηλιακό δεν μπλοκάρει 100% τις ακτίνες UV». Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μας προστατεύει κατά 93% από τις ακτίνες UV, με δείκτη προστασίας 30 κατά 97% και με δείκτη προστασίας 50 κατά 98%. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πάντα να βάζουμε αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο, ώστε να προλάβει να απορροφηθεί από το δέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου