Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Νέο είδος βακτηρίου ζει με καφεΐνη



Ένα νέο είδος βακτηρίου προστέθηκε στην λίστα με εκείνους που εξαρτώνται από την καφεΐνη για την επιβίωσή τους.
Το μικρόβιο Pseudomonas putida χρησιμοποιεί ειδικά ένζυμα για να διασπάσει το πολύτιμο συστατικό σε διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει μικροβιακή κατανάλωση καφεΐνης, που βρίσκεται στο έδαφος και τους σπόρους, τα φύλλα και τα φρούτα ορισμένων φυτών, λειτουργώντας ως φυσικό παρασιτοκτόνο. Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που οι ερευνητές παρατηρούν πώς ακριβώς τη διασπά.
Η ανακάλυψη των συγκεκριμένων ενζύμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση νέων θεραπειών για διάφορες ασθένειες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Μικροβιολογίας.
Τα παραπροϊόντα που προκύπτουν από τη διαδικασία διάσπασης της καφεΐνης είναι φυσικά δομικά συστατικά των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τη σταθεροποίηση της καρδιακής αρρυθμίας. Τα συστατικά αυτά δεν μπορούν να παραχθούν με εργαστηριακό τρόπο, επομένως η χρήση των ειδικών ενζύμων του βακτηρίου θα μπορούσε να απλοποιήσει τη φαρμακευτική παραγωγή.
Η καφεΐνη, που μας βοηθά να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένα σύμπλεγμα από άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο. Αποτελείται από τρεις ομάδες μεθυλίου, οι οποίες περιέχουν ένα άτομο άνθρακα και τρία άτομα υδρογόνου η κάθε μία.
Το βακτήριο έχει ένζυμα που διασπούν αυτές τις ομάδες, επιτρέποντας του να τρώει τα χημικά συστατικά. Τα ένζυμα ονομάστηκαν Ν-απομεθυλάση Α και Β (NdmA και NdmB).
Οι ερευνητές απομόνωσαν τα γονίδια που θεωρούν ότι ευθύνονται για την παραγωγή αυτών των ενζύμων, και τα τοποθέτησαν μέσα σε E.coli για να τα εξετάσουν. Το βακτήριο παρήγαγε NdmA και NdmB, σύμφωνα με το Scientific American.
Οι ερευνητές βρήκαν το P.putida σε άνθη στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
«Το έργο αυτό, για πρώτη φορά, καταδεικνύει τα ένζυμα και τα γονίδια που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να ζήσουν με καφεΐνη,» αναφέρει ο ερευνητής Ryan Summers, που παρουσίασε την έρευνά του στο 111ο Συμπόσιο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας, στη Νέα Ορλεάνη.
Εντούτοις, παραμένει ασαφές εάν η καφεΐνη προκαλεί υπερδιέγερση στο βακτήριο
πηγή : http://news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου