Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Προσοχή στην πολυφαγία μετά την παρατεταμένη νηστεία για... καλό Πάσχα


 


Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την απότομη πολυφαγία που ακολουθεί τις ημέρες του Πάσχα, αυξάνει τα παθολογικά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, όπως αναφέρει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, η οποία δίνει συμβουλές για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από δυσάρεστα απροόπτα.
Σύμφωνα με τη γιατρό, απλά συμπτώματα όπως βαρύ κεφάλι, ξινίλα, φούσκωμα, πόνοι στομάχου, διάρροια, συχνουρία, μπορεί να οφείλονται σε απλή παθολογική ανισορροπία, μπορεί όμως να σχετίζονται και με παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται στην απότομη λήψη γευμάτων μεγάλων λιπαρών. Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι:

• Η χολοκυστίτιδα 

• Η παγκρεατίτιδα 

• H γαστρίτιδα 

• Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση 

• Η ηπατίτιδα 

• Το καρδιακό επεισόδιο 

• Η διαβητική απορρύθμιση 

• Η τροφική δηλητηρίαση 

• Η γαστρεντερίτιδα 

• Η υπερτασική κρίση

Προσοχή στο φαγητό

Η τήρηση ορισμένων προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη για την πρόληψη των διαταραχών αυτών:

• Το μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης. Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα. 

• Το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήστε το γλυκό για την επομένη. Μαγειρέψτε απλά, χωρίς μεγάλες ποσότητες άλατος, βουτύρου, ή μπαχαρικών. 

• Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά. 

• Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, μπαχαρικών και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών. Μην καταναλώσετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή. 

• Μασάτε καλά τις τροφές και αποφύγετε να τρώτε γρήγορα. 

• Πλύνετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. 

• Μαγειρέψετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες. Συντηρείστε τα τρόφιμα με επιμέλεια στο ψυγείο. Ελέγξτε το ψυγείο σας αναφορικά με την επάρκεια της ψύξης. 

• Κοιμηθείτε μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά. 

• Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση. 

• Η αλλαγή καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορρύθμιση του σακχάρου. Ορισμένοι διαβητικοί θα χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων (ινσουλίνη) και συμπληρωματικές οδηγίες. 

• Οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς καλό είναι να αποφύγουν την κατάχρηση άλατος. 

Πηγή: Πατρίς
. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου