Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Υψηλός αιματοκρίτης: Ένα παθολογικό εύρημα στο check up

hematocrit
H αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα την αύξηση της αιμοσφαιρίνης ή του αιματοκρίτη δεν συνοδεύεται συχνά από εμφανή συμπτώματα. H διαταραχή ανευρίσκεται τυχαία στο check up  ".
Παρά το γεγονός ότι τα παθολογικά επίπεδα στην ερυθροκυττάρωση, αρχίζουν συνήθως σε τιμές πάνω από 17 gram/dl αιμοσφαιρίνης και 50% αιματοκρίτη στον άνδρα και πάνω από 15 gram/dl αιμοσφαιρίνης και 45% αιματοκρίτη στην γυναίκα, τα φυσιολογικά όρια διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Με δεδομένο ότι ορισμένα άτομα έχουν κληρονομικώς υψηλό αιματοκρίτη, οι αυξήσεις αξιολογούνται ιατρικώς πάντα σε συνάρτηση με το ιστορικό, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και με παλαιότερες εξετάσεις, εάν υπάρχουν.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο συνδεδεμένο με αιμοσφαιρίνη στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Η φυσιολογική παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο ανθρώπινο σώμα γίνεται στο μυελό. Ο φυσιολογικός ρυθμιστής της παραγωγής των ερυθροκυττάρων είναι η ερυθροποιητίνη, που παράγεται κύρια στο νεφρό, αλλά και στο ήπαρ. Με την επίδραση της ερυθροποιητίνης, τα πρόδρομα ερυθροποιητικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται, διαφοροποιούνται και εξελίσσονται, διαδικασία που προϋποθέτει την επάρκεια θρεπτικών ουσιών, όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέως. Ώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια απελευθερώνονται στην κυκλοφορία. Στη συνέχεια το γερασμένο ερυθρό αιμοσφαίριο καταστρέφεται στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα και ιδιαίτερα στο σπλήνα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η φυσιολογική παραγωγή ερυθροκυττάρων οδηγεί σε ημερήσια αντικατάσταση του 0.8-1% όλων των κυκλοφορούμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης σε κάποιο σημείο του κύκλου της αιμοποίησης των ερυθρών (π.χ. νοσήματα του αίματος), υπερβολικής παραγωγής ερυθροποιητίνης (π.χ. καρκινώματα που παράγουν ερυθροποιητίνη) ή υπερδραστηριότητας του κύκλου αυτού για να αντισταθμίσει την χαμηλή παροχή του οξυγόνου, που έχει ως αιτία νοσήματα και διαταραχές, οι οποίες επιδρούν δευτεροπαθώς σε ένα φυσιολογικό κύκλο αιμοποίησης (π.χ. κάπνισμα, καρδιοπάθεια, διαμονή σε μεγάλο υψόμετρο).

Η παθολογική αύξηση του αιματοκρίτη, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορεί να είναι σιωπηλή, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, που δεν οφείλονται αμιγώς στην υποκείμενη νόσο. Η αύξηση του αιματοκρίτη, προκαλεί αύξηση της γλοιότητας του αίματος, με αποτέλεσμα αυξημένη τάση για θρομβώσεις, αρτηριακές ή φλεβικές, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Σε πολλά άτομα εμφανίζεται υπέρταση. Είναι πιθανό να εμφανιστούν επιπλοκές όπως ίλιγγος, εμβοές, διαταραχές της όρασης.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του υποκείμενου παράγοντα ή νοσήματος και την προστασία του οργανισμού από την υπεργλοιότητα και την θρόμβωση.

Εισαγωγή

Ο αιματοκρίτης αποτελεί μέτρηση του κλασματικού όγκου των ερυθροκυττάρων. Είναι ένας δείκτης-κλειδί της κατάστασης ενυδάτωσης, αναιμίας ή σοβαρής απώλειας αίματος του σώματος, καθώς και της ικανότητας του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο.
Ένας μειωμένος αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερυδάτωση, η οποία αυξάνει τον όγκο πλάσματος, είτε σε μείωση του αριθμού των ερυθροκυττάρων προκαλούμενη από αναιμίες ή απώλεια αίματος.
Ένας αυξημένος αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται σε απώλεια υγρών, όπως στην περίπτωση αφυδάτωσης, θεραπείας με διουρητικά και εγκαυμάτων, ή σε αύξηση του αριθμού των ερυθροκυττάρων, όπως στην περίπτωση καρδιαγγειακών και νεφρικών διαταραχών, αληθούς πολυκυτταραιμίας και μειωμένου αερισμού.

Γενικές Οδηγίες

Εάν παρουσιάζετε χαμηλό αιματοκρίτη και σίδηρο, καταναλώνετε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, συστηματικά φακές και σπανάκι ( με λεμόνι ). Προτιμάτε φρούτα πλούσια σε Βιταμίνη C (πορτοκάλι, ακτινίδιο )
Εάν χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά παρασκευάσματα βιταμινών, πάρτε τα σε ώρες αιχμής ή κοντά στο μεσημεριανό σας γεύμα, προκειμένου να απορροφηθούν και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε κόκκινο κρασί, που περιέχει πολυφαινόλες, κατεχίνες, κερσετίνες, ουσίες που επιδρούν θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Βάλτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση, ακόμα και αν αυτή είναι ήπια. Βοηθά τις μεταβολικές καύσεις και το καρδιαγειακό σύστημα.
Πρίν από την άσκηση καταναλώστε πορτοκάλι. Σας προσφέρει Κάλιο για τη σωστή λειτουργία των μυών και γλυκόζη προς κάλυψη των ενεργειακών σας αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου